SKUPA I JALOVA

Marine Le Pen traži ukidanje EU diplomacije

23.12.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Skupina nacionalista iz Europskog parlamenta, među ostalima i čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen, zatražila je ukidanje diplomatske službe EU-a, ali Parlament je u ponedjeljak taj njihov potez nazvao 'isključivo simboličnim'

Europska služba vanjskih poslova (EEAS) kojoj je na čelu Federica Mogherini, počela je s radom 2011. Najčešća kritika upućena EEAS-u jest preuzak opseg poslova, jer svaka politička odluka zahtijeva pristanak svih 28 članica EU-a.

'EU-ova diplomatska mreža stoji porezne obveznike više od petsto milijuna eura na godinu', stoji u podnesku petero EU-ovih parlamentaraca. Dodaju i da EEAS nije potreban jer je 'vanjska politika jedno od ključnih područja nacionalnog suvereniteta'.

Prijedlog je podnesen prošli tjedan, a potpisali su ga Le Pen i desničarski zastupnici iz talijanske Sjeverne lige, nizozemske i austrijske Slobodarske stranke te belgijske stranke Vlaams Belang.

Njih je petero predalo i prijedlog da se ukinu tri druge EU-ove službe, one koje se bave temeljnim pravima, regionalnim pitanjima i ekonomskim i socijalnim poslovima.

No glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch u ponedjeljak je njihove zahtjeve opisao kao 'čisto političke poteze bez izgleda da ih u razmatranje uzme ijedan (zakonodavni) odbor'.

Osim toga, rekao je, dva prijedloga traže mijenjanje EU-ovih zakona, a Parlament o tome ne odlučuje, a treći traži promjenu odluke oko koje su se zemlje članice dogovorile.