ODGOVOR GRČIĆU

Marić: PDV se može smanjiti

12.08.2016 u 19:17

Bionic
Reading

Zdravko Marić, tehnički ministar financija i nositelj HDZ-ove liste u petoj izbornoj jedinici za Dnevnik N1 televizije kazao je da je moguće smanjiti PDV-a unatoč tome što Branko Grčić iz Narodne koalicije je ustvrdio da je to nerealno

'Moguće je. Čujem kritike da nije moguće jer smo još u proceduri prekomjernog deficita. Baš suprotno, mislim da smo već ove godine pokazali vrlo jasno koje su nam namjere po pitanju procedure prekomjernog deficita. Ponovit ću, prvih šest mjeseci deficit državnog proračuna je za preko pet milijardi kuna niži nego prethodne godine. Stvorili smo uvjete čvrstom kontrolom rashodovne strane i efikasnom naplatom. Hrvatska je ocijenjena pozitivno po pitanju slijednosti, a preporuke EK-a za planirani deficit su na razini 2,6 posto, a bit će i puno niži od planiranog', kazao je Marić.

Na tvrdnje svog prethodnika Borisa Lalovaca koji je rekao da je ovo bila godina predaha u kojoj je Hrvatska propustila priliku za refinanciranje., Marić je naveo da prilika nije propuštena.

'Ne da nismo propustili priliku, nego smo napravili veliki iskorak. Neki kažu da sam prvi ministar koji se nije uspio zadužiti, a oni malo bulje upućeni da sam prvi koji je odbio prihvatiti previsoke uvjete zaduženja. Napravili smo dva izdanja na domaćem tržištu: izdavanje obveznica za šest milijardi kuna, a ovaj tjedan smo s hrvatskim financijskih sustavom refinancirali trezorski zapis. Izravno smo uštedjeli 250 milijun kuna na godišnjoj razini kroz samo dva instrumenta. Obranili smo rejting i možemo gledati puno pozitivnije u budućnost', smatra Marić.

Komentirajući obećanje Narodne koalicije koja planira spuštanje međustope s 13 posto na 5 posto za uslugu smještaja Marić je kazao da 'kod PDV-a treba voditi računa o jednom specifičnom segmentu'.

'Vi danas imate situaciju da ako podijelite sve hrvatske građane po dohotku, oni najniži plaćaju više nego inozemni gosti koji na svoju potrošnju i smještaj. Osobno smatram da je jača poruka i efekt smanjivanje opće stope PDV-a jer smo svi skupa potrošači', zaključio je Marić