UOČI RASPRAVE O SABORU

Marić objasnio ustupak: Poslali smo poruku bankama

14.11.2016 u 15:35

Bionic
Reading

Saborski Odbor za financije većinom glasova podržao je paket zakona koji se mijenjaju u sklopu porezne reforme. Glavne teme u raspravi ponovno su bile PDV u ugostiteljstvu, ali i otpis potraživanja bankama te porezni USKOK

Porezni USKOK, koji se prema prijedlogu zakona vraća u skute Porezne uprave, posljednjih je dana postao kamen spoticanja između HDZ-a i Mosta. Kao tema pojavio se i na sjednici Odbora za financije, međutim samo u obrazloženju ministra Zdravka Marića. Iako je Mostova Ivana Ninčević bila na sjednici, za riječ se nije javila pa ni o tome pitanju.

Marić je pak objasnio da je cilj taj da Porezna uprava bude servis građana i poduzetnika. 'Što se tiče poreznog USKOK-a, on u hijerarhijskoj strukturi ide na višu razinu, a čelna osoba će biti pomoćnik šefa Porezne uprave. Mi na taj način tu radnu jedinicu mičemo od politike, a povezujemo je s drugim dijelovima Porezne uprave', kazao je Marić dodavši kako porezni USKOK nije jedini dio Ministarstva financija koji se bavi poreznim prijevarama te da dio odrađuju i financijski inspektorat te Ured za sprečavanje pranja novca.

SDP-ova Branka Grčića zanimalo je pak pitanje otpisa potraživanja kreditnim institucijama. 'Bio bih miran kad bih čuo da će ovim ustupkom biti riješen problem švicarskog franka, da banke nakon ovoga neće dizati tužbe kod međunarodnih institucija. Zanima me koliki je fiskalni učinak te mjere i uklanja li potraživanja zbog konverzije', upitao je Grčić.

Marić je rekao kako se kreditnim institucijama daje mogućnost da iz financijskih izvještaja eliminiraju nenaplaćena potraživanja te da se radi o jednokratnom otpisu. 'Mi ovime ne želimo protežirati samo dužnike u francima, nego se ovo odnosi na sve loše kredite. Što se tiče fiskalnog efekta, teško je reći koliko će bankama ova mjera biti primamljiva. Ali ovo je jedna poruka prema bankama, i ova i druge mjere pokazatelji su toga da Hrvatska želi biti poželjna zemlja za investiranje te dosljedna i stabilna u propisima. Na bankama je da vide hoće li odustati od tužbi. Ali će ovo sigurno biti predmet koji će banke uzeti u obzir. Vidjet ćemo reakciju banaka', kazao je Marić.

Grčića je zanimalo i odustajanje od smanjenja PDV-a. 'Mi to nikada nismo zagovarali, ali vi ste odustali od onoga što ste najavljivali. Moje je pitanje zašto', rekao je Grčić.

Iako smanjenje zasad ne ide, Marić je kazao da 'neće otkloniti mogućnost smanjenja opće stope PDV-a'.

Bivšeg ministra turizma Antona Klimana zanimalo je pak kako se misli amortizirati povećanje PDV-a na ugostiteljstvo na 25 posto te hoće li dio biti riješen i kroz smanjenje parafiskalnih nameta.

Marić je još jednom podsjetio da poreznu reformu treba gledati kao cjelinu, a ne kroz samo jedan segment te da postoje i druge izmjene u poreznim zakonima koje će pozitivno utjecati na ugostitelje. 'Jedna od stvari i jesu parafiskalni nameti. Tu je već napravljen pomak i treba ga i dalje raditi', kazao je Marić.

Govoreći o turizmu, Marić se, kao Slavonac, založio i za to da ljudi s obale idu u Slavoniju. 'Tu bi od pomoći mogla biti i CROkartica', kazao je Kliman dodavši da CROkartica nije uvedena u poreznu reformu. CROkartica je, podsjetimo, dio programa Vlade.