na markovu trgu

Marić o štrajku: Ne znam što bih više rekao na tu temu; Divjak: Vrijeme da učenicima damo prednost

14.11.2019 u 10:05

Bionic
Reading

'Ne znam više što bih na tu temu rekao', komentirao je jutros novinarima uoči sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić o štrajku učitelja dok je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla kako je sada došlo vrijeme da se učenicima da prednost

'Plaća je ta koja se gleda u konačnici', nastavio je ministar financija Zdravko Marić te objasnio kako plaće rastu 20 posto, ali sve ovisi o kojoj se razini prosvjete radi te da je to individualna stvar.

On smatra kako je odavno otvorena Pandorina kutija te poručio: Idemo konačno sjesti, iskoristiti ovu priliku, vratiti djecu i učitelje u škole jer ljudi rade fantastičan posao. Rekao je kako će apelirati na svoje kolege da se krene u uređivanje toga sustava.

'Prateći ono što se događa proteklih tjedana, barem je meni jasno zašto se taj sustav godinama nije uredio', rekao je ministar financija, a na upit koji je tome razlog, Marić nije htio odgovoriti.

'Imate različite primjere, svatko od učitelja ima različitih razina i u sustavu prosvjete i na drugim razinama, svatko gleda svoj bruto i ovisno o uzdržavanim članovima ima odgovarajući neto', rekao je Marić, dodavši da nisu samo učitelji dio javnih i državnih službi.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako nije do kraja zadovoljna s ponudom '6+2' te da daje sve od sebe da se status učitelja poboljša.

'Moja pozicija u ovom trenutku nije zavidna. No ako iz fokusa izgubimo djecu koja su najvažnija, onda smo svi gubitnici. Učenici nam moraju biti prioritet', komentirala je Divjak te dodala kako ne želi da imamo situaciju da maturanti ne mogu na maturu, da se ugrožava obrazovna reforma te da se po društvenim mrežama ugrožava učitelje.

Upitana je li činjenica da štrajk traje već 25 dana dovoljna da ona podnese ostavku, Divjak je rekla da ne zna što bi to donijelo.

'Što mislite da će se time riješiti? Hoće li oni koji trebaju napredovati bolje napredovati? Hoće li se riješiti obnova škola? Hoće li reforma biti uspješnija?', odgovorila je protupitanjima ministrica Divjak.

Ministar Josip Aladrović reka je kako svaki dan štrajka košta.

'Ovom ponudom koju smo stavili na stol, ispunjavaju se uvjeti za završetak štrajka', zaključio je Aladrović.