PUTOVANJE NA DALEKI ISTOK

Marić: Hrvatska može postati poput Singapura

20.05.2016 u 12:47

Bionic
Reading

'Hrvatska može postati poput Singapura koji je primjer male, ali uspješne zemlje', izjavio je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji New Europe business forum. Ključ je u investicijama rekao je Marić, koji je na forumu iznio sve na čemu vlada radi u području gospodarstva

Intenzivno se radi na izmjenama poreznog sustava koji treba učiniti efikasnijim i stimulativnijim, ali ministar Marić i dalje ne otkriva detalje.

'Gledamo kompletni sustav, ne samo stopu porezan dohodak, gledamo i sustav trošarima, PDV, baš cjeloviti sustav. Privatizacija državne imovine nužna je da bi se stabilizirao javni dug, poručio je Marić.

Svjestan je da će zbog svega biti otpora, ali i drži da je to nešto na što će rejting agencije i međunarodni i domaći poduzetnici gledati pozitivno. Najavio je da će uskoro razgovarati s rejting agencijama o rejtingu koji je dva stupnja ispod investicijskog s negativnim izgledima. Odbacio je navode da će mijenjati zakon o konverziji kredita.

'Nema povratka na staro jer je 94 posto konverzije izvršeno, ali Europskoj komisiji treba pojasniti neke odredbe za koje postoji sumnja da nisu u skladu s ugovorom o pristupanju. Kaže da je otvoren za dijalog s predstavnicima banaka o arbitraži. Nisam do sada shvatio da smo se razmimoišli u razumijevanju, u dogledno vrijeme ćemo sjesti i nastaviti razgovore na tu temu', zaključio je Marić.