ni prvi, ni zadnji

Marić: Dodatni zahtjevi sindikata nisu planirani u proračunu

05.09.2019 u 11:32

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako dodatni zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te je pozvao na strpljenje do završetka pregovora

"U ovom trenutku u proračunu ćemo u tijeku godine tražiti uštede na nekim stavkama rashoda, kako bi osigurali ta sredstva, postoji nekoliko ministarstava koja nemaju sredstva ni za ovih tri posto povećanja osnovice, a dodatni zahtjevi sindikata nisu planirani u proračunu, dozvolite da se pregovori završe, ja vjerujem da će se to u skorije vrijeme uobličiti", kazao je Marić uoči sjednice vlade.

Dodao je kako je zdravstvo tema jer je zaposlenima istekao kolektivni ugovor.

"Imate činjenicu da su od prvog rujna plaće svim državnim i javnim službenicima povećana osnovica plaće za dva posto. Sve su to stvari o kojima sve vrijeme vodimo brigu kako bi imali što zadovoljnije zaposlenike, a s obzirom na specifičnost nas kao poslodavca, radimo na tome da svi skupa kao građani i porezni obveznici imamo čim bolju i efikasniju uslugu", kazao je Marić.

Naglasio je kako možda još postoje neki dijelovi državne javne uprave koje treba ponovno analizirati, ali i poručio kako "trebamo svi skupa raditi jedan pozitivan pritisak i pozitivno ozračje" da se u tom smjeru i krene.

Ne postoje ni prvi, ni zadnji

Novinari su ministra pitali znači li to da su prosvjetari posljednji na popisu povećanja osnovice plaće.

"Ne, ako se išta treba mijenjati to je zagovaranje horizontalnog pristupa, jer ne možemo zanemariti jedan ili drugi dio državne uprave, već moramo gledati sve skupa, ne postoji ni prvi ni zadnji", objasnio je Marić.

  • +4
sjednica vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je da kada se govori o osnovici plaće, pregovaraju i razgovaraju sa svim dijelovima državne javne uprave.

Na pitanje ima li novca u proračunu za takve poteze Marić je uzvratio: "Nema nikakvih razloga da dižemo paniku, ali moramo se držati vrlo odgovorno prema javnim financijama".

Dodao je kako je osnovica plaće u tri godine porasla preko 11 posto kao i da su kao Vlada spremni za daljnje razgovore.

Na pitanje smatra li da će zagovaranjem horizontalnog pristupa povećanju plaća spriječiti val najavljenih štrajkova.

"Teško mi je reći jer nije na meni odluka, pregovarački odbor zdravstva sjedi za stolom, meni su se javili pojedini sindikati koji žele razgovore", kazao je ministar.

Koliko će koštati državu povećanje osnovica plaća

Ministar Marić novinarima je pojasnio i koliko bi trebalo koštati državu najavljeno povećanje osnovica plaća.

"Tri posto na godišnjoj razini je oko devetsto milijuna kuna, dodatnih dva posto na godišnjoj razini je dodatnih 600 milijuna kuna. Sve što se dodatno traži je predmet razgovora i analiza", zaključio je Marić.