TKO PITA NE SKITA

Marasovo neznanje začudilo Povjerenstvo za sukob interesa

26.04.2017 u 14:22

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici u srijedu izrazilo je čuđenje upitom saborskog zastupnika SDP-a Gordana Marasa bi li, ako bi ga Vlada eventualno imenovala u Nadzorni odbor HPB-a, smio dobiti kredit po povlaštenim uvjetima. Povjerenstvo je poručilo da bi državni dužnosnik trebao znati da prema zakonu ne smije biti član nadzornih odbora trgovačkih društava

Članovi Povjerenstva podsjetili su da je upravo Gordan Maras već morao platiti kaznu od 4000 kuna zbog sukoba interesa, jer je kao ministar bio istovremeno i član državne Agencije za investicije i konkurentnost u razdoblju od  25. svibnja 2012. godine do 28. svibnja 2015. godine, zbog čega je izgubio spor pred Upravnim sudom protiv Povjerenstva.

Član Povjerenstva Boris Spudić rekao je da ga čudi što dužnosnik takvoga ranga nije prepoznao članak 14. stavak 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji govori da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, temeljem čega je Povjerenstvo već donijelo više od stotinu odluka.

Novinari su Marasov upit protumačili kao aluziju na slučaj ministra financija Zdravka Marića koji je 2008. godine od HPB-a kao član NO-a banke također dobio kredit po povlaštenim uvjetima. Iz Povjerenstva im je objašnjeno da o tom slučaju neće moći odlučivati jer je zakon izmijenjen 2011. godine, a postupke ne mogu retroaktivno pokretati.

Inače, na današnjoj sjednici Povjerenstvo je utvrdilo da je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Varga tijekom 2014. godine, kao tadašnji ravnatelj HZZO-a, bio u sukobu interesa jer je samoinicijativno Vladi predložio da za jednog od njegovih pomoćnika imenuje Lea Šunjića, koji za tu funkciju nije ispunjavao zakonom propisane uvjete. Više o tome možete pročitati ovdje.