KORISNO ZA SVE

Manjinski radioforum za bolje razumijevanje manjina

16.01.2013 u 20:00

Bionic
Reading

Splitski Institut Saveza za tranzicijska istraživanja i nacionalnu edukaciju (Institut STINE) završio je projekt nazvan Manjinski radioforum koji je, u proteklih godinu dana, realizirao u suradnji s radiopostajama širom Hrvatske. Cilj je projekta bio kroz radijske emisije ukazati na ključna manjinska pitanja te informirati o njima i pripadnike manjina, ali i većinskog naroda

Projekt Manjinski radioforum, financiran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, realiziran je kroz mjesečne radijske emisije koje su emitirane na 16 različitih radiopostaja iz različitih dijelova Hrvatske te njih još sedam koje su sadržaje koristile djelomično.

U radijskim emisijama obrađene su, među ostalim, i teme socijalnih i gospodarskih potencijala povratničkih i multietničkih sredina, potom uloga nacionalnih manjina u prekograničnoj regionalnoj suradnji, odnos prema nacionalnim manjinama u hrvatskom javnom životu, potrebe i problemi u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, gradnja kulture tolerancije u hrvatskom društvu. Posebna pozornost posvećena je i Desetljeću za uključivanje Roma te programima društvene integracije romske nacionalne manjine.

'Projekt je pridonio sustavnom informiranju i educiranju građana te senzibiliziranju i osvješćivanju javnosti o značaju ostvarivanja prava nacionalnih manjina i razvoju kulture tolerancije. Svakako je dao doprinos jačem i kvalitetnijem uključivanju multietničkih zajednica odnosno njihovih lokalnih sredina te stvaranju pretpostavki za jače sudjelovanje manjinskih zajednica u kreiranju razvojnih planova tih sredina. Ne smijemo zaboraviti ni jačanje spoznaja o važnosti i prednostima integracija EU-a za razvoj lokalnih sredina', konstatira Stojan Obradović, predsjednik Instituta STINE.

Ta je nevladina udruga, čiji je glavni cilj promoviranje i educiranje šire javnosti vrijednostima civilnog društva, razvoja demokratskih institucija, razvoja kulture mira, tolerancije, multikulturalnosti, usklađenog socijalnog i ekonomskog razvoja, projektom Manjinski radioforum pomogla i svojim korisnicima. Urednici i novinari osposobljeni su za samostalnu produkciju informativno-edukativnih sadržaja i programa koji će promovirati kulturu tolerancije i nacionalne manjine kao pozitivni socijalni kapital važne za razvoj multietničkih lokalnih zajednica. Tome je pridonio i niz kvalitetnih edukativnih seminara koje je organizirao Institut STINE.


Manjinski radioforum u značajnoj mjeri bio je povezan i umrežen s realizacijom komplementarnog medijskog projekta 'Jačanje javne svijesti o multietničnosti kao pozitivnom socijalnom kapitalu u razvoju povratničkih lokalnih zajednica', koji je, kroz IPA program 2009. i financijsku potporu EU-a, također prošle godine realizirao Institut STINE. U oba projekta, osim radiopostaja, sudjelovao je i veliki broj udruga civilnog društva, sveučilišnih profesora i intelektualaca, manjinskih organizacija i institucija te samih predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti koji su gostovali u radioemisijama.

Iz tog projekta nastala je i brošura 'Multietničnost, povratak i razvoj', koja je, osim u tiskanom izdanju, dostupna i na mrežnim stranicama Instituta STINE