DIP POZIVA NA IZBORE

Manjine biraju članove vijeća i predstavnike u gradovima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2011 19:23
  • Objavljeno 28.06.2011 u 19:19
glasanje izbori

glasanje izbori

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske uputilo je danas poziv pripadnicima nacionalnih manjina da izađu na izbore koji će se održati 10. srpnja za vijeća nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave

Biračko pravo u izborima za članove vijeća nacionalnih manjina, odnosno predstavnika određene nacionalne manjine, imaju pripadnici te nacionalne manjine koju su navršili 18 godina s prebivalištem u jednicama lokalne i područne (regionalne) samouprave za koje su pojedini izbori raspisani, uz uvjet da su upisani u izvatku iz popisa birača ili da glasuju na temelju zakonom propisane potvrde.

U vijeća nacionalnih manjina općine bira se 10 članova, u vijeća nacionalnih manjina grada 15, a u vijeća nacionalnih manjina županije bira se 25 pripadnika nacionalne manjine. Biraju se neposredno, tajnim glasovanjem za razdoblje od četiri godine. Glasovanje traje od 7 do 19 sati, a radi utvrđivanja identiteta na biračko mjesto obavezno je ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu, navode iz DIP-a.

Također podsjećaju pripadnike nacionalnih manjina da putem vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalne manjine u lokalnim jedinicama imaju pravo predlagati mjere za unaprijeđenje položaja nacionalnih manjina, isticati kandidate za dužnosti u tijelima lokalne jedinice, biti obaviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radna tijela predstavničkog tijela, a tiče se položaja nacionalne manjine, davati mišljenje na programe radijskih i televizijskih postaja na lokalnoj i regionalnoj razini namijenjene nacionalnim manjinama te brinuti o pravima i slobodama manjina u lokalnim i regionalnim sredinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi