PORAST DOMAĆIH TURISTA

Manje turističkih noćenja u svibnju

12.06.2014 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatsku je u svibnju posjetilo nešto malo više od milijun turista, što je 1,7 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, dok je s 3,6 milijuna noćenja zabilježen veći pad, od 13,2 posto, pri čemu su manje noćenja zabilježile sve jadranske županije, a jedini s važnijim porastom noćenja od 16,4 posto je Grad Zagreb, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Ti se podaci odnose na cijelu Hrvatsku i sve oblike smještaja, a prikupljaju ih turističke zajednice temeljem prijave boravišne pristojbe.

Osim za svibanj, pad noćenja zabilježen je u Hrvatskoj i na razini prvih pet mjeseci ove godine, od 4,1 posto, a za isti je postotak porastao broj turističkih dolazaka u tom razdoblju u odnosu na isto lanjsko.

Noćenja je u pet mjeseci ove godine bilo 6,7 milijuna, a ostvarilo ih je 2,1 milijun turista.

Stranih je turista u prvi pet mjeseci došlo 1,7 milijuna ili oko 4 posto više nego u lanjskih pet mjeseci, ali su s 5,5 milijuna noćenja u minusu od 6,5 posto, dok je domaćih turista bilo 452 tisuće, a njihovih noćenja 1,2 milijuna, što su porasti od 5,1 odnosno 8,1 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

Pad dolazaka i noćenja u svibnju pokazuje da se nisu baš ostvarila očekivanja za taj mjesec koji je počeo s dobrom posjetom i popunjenošću kapaciteta tijekom prvosvibanjskih 'produljenih' praznika, ali se očito ta prednost do kraja mjeseca istopila čemu je zasigurno pridonijelo i prilično loše vrijeme s puno kiše i nižim temperaturama.

Za strane turiste, koji su činili većinu dolazaka i noćenja, moglo bi se reći da su pomalo 'iznevjerili' jer ih je u ovom svibnju došlo blizu 902 tisuće ili gotovo 4 posto manje nego u lanjskom svibnju, a ostvarili su i 15,3 posto manje noćenja ili 3,1 milijun.

Domaći su turisti, iako ih je bilo znatno manje, tek oko 150 tisuća, u svibnju time ostvarili porast dolazaka od 6 posto, a još bolji rezultat ili porast od 12,6 posto imali su s blizu 450 tisuća noćenja.

Među jadranskim županijama jedine dvije s porastima turističkih dolazaka u svibnju bile su Splitsko-dalmatinska (od čak 11 posto) i Dubrovačko-neretvanska (od 3,6 posto), ali su i one kao i ostale zabilježile manje noćenja nego u lanjskom svibnju.

Pritom su minusi u noćenjima u te dvije županije bili minimalni, od po oko 0,3 posto, dok su se u drugim jadranskim županijama kretali od po 25 posto u Istri i u Ličko-senjskoj, pa do oko 15 posto na Kvarneru, u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.