odugovlačenje postupka

Manje od mjesec dana od apsolutne zastare ponovno odgođeno suđenje za zloporabe u Karlovačkoj banci

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 13:55
  • Objavljeno 28.05.2019 u 13:55
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Suđenje bivšim članovima uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandri Cvitešić, Danku Seiteru i poduzetniku Zdravku Pašaliću za gospodarske zloporabe iz 1999. u utorak je ponovno odgođeno, 27 dana prije apsolutne zastare, iako su održana dva ročišta, a prošli je put suđenje Pašaliću izdvojeno da bi svima ostalima moglo suditi

Prvo je održana kratko ročište za Pašalića kojeg je po nalogu suda na raspravu trebala dovesti policija, jer se prošli put nije odazvao, ali je tijekom rasprave policija telefonom obavijestila sutkinju da 'okrivljenik nije bio zatečen na adresi boravišta'.

Pašalićev odvjetnik Marin Ivanović predao je sutkinji Elmi Kalem Mamić medicinsku dokumentaciju o liječenju od infarkta i komplikacija uzrokovanih dijabetesom te je najavio 'da će se stacionarno liječenje nastaviti još 21 dan'.

Sutkinja je potom konstatirala da se rasprava otkazuje te da će naredna biti zakazana pisanim putem, kada sud kod Pašalićeve liječnice provjeri utemeljenost priložene medicinske dokumentacije.

Unatoč pokušajima sutkinje i ročištima zakazanim u ožujku, travnju i svibnju za sada nije provedena ni jedna planirana dokazna radnja, jedino je pročitana optužnica nakon čega je Pašalić kazao da se ne osjeća krivim za poticanje na zloporabe i otpis pola duga prema banci čime je banka, prema optužnici, oštećena za 13,4 milijuna kuna.

Na drugo ročište, koje je održano u istoj dvorani i u istom sastavu sudskog vijeća, ušli su ostali okrivljenici, a ponovio se izostanak Danka Seitera, čija je supruga ujutro obavijestila odvjetnika da joj je 'suprug na hitnoj zbog bolova u prsima i duševne uzbuđenosti, a već je imao infarkt i ugrađena su mu tri stenta'.

Sutkinja Kaleb Mamić u više je navrata javno rekla da se u ovom predmetu okrivljenici koriste raznim načinima odugovlačenja postupka, što je ponovila i danas za Seitera te je najavila naredno ročište za 31. svibnja, s tim da će se provjeriti stanje i naložiti policiji da na raspravu, ako je potrebno, okrivljenika dovede silom.

Okrivljenici su prvo 18. ožujka tražili izuzeće svih sudaca i predsjednika Županijskog suda Ante Ujevića, o tome je morao odlučiti Vrhovni sud, no Vrhovni je sud već sutradan, 19. ožujka odbio zahtjev za izuzeće Ujevića, a on je potom odbio zahtjeve za sve suce Županijskog suda.

Onda je izostao Bursić zbog kratke hospitalizacije pa na narednim ročištu Pašalić, nakon čega je postupak protiv njega razdvojen. Potom je uslijedio zahtjev za izuzećem porotnika uz obrazloženje da ih bira Grad Karlovac (kao klijent i dioničar Karlovačke banke), što je odbijeno i sutkinja je pokušala nastaviti sa suđenjem, no kada je Cvitešić na ročištu otkazala punomoć odvjetnici rasprava je prekinuta da bi je u utorak neuspješno pokušali održati uz nove odvjetnike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!