zloporaba polažaja

Vargi jednoglasno skinut imunitet, pokreće se kazneni postupak zbog sumnje u naručivanje bespotrebnih studija

15.06.2020 u 12:12

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak je na zahtjev DORH-a jednoglasno i bez rasprave skinulo imunitet zastupniku Siniši Vargi radi pokretanja kaznenog postupka zbog sumnje u kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja

Vargu (BM 365) se sumnjiči da je u vrijeme dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) naručivao bespotrebne studije u kojima su analizirani irelevantni podaci.

'USKOK je na temelju kaznene prijave MUP-a te iz rezultata izvida zaključio kako postoji osnovana sumnja da je Siniša Varga kao ravnatelj HZZO-a počinio kazneno djelo. Držeći se dosadašnje prakse predlaže se davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka', rekao je predsjednik MIP-a Žarko Tušek. Kazneni postupak protiv zastupnika može se voditi samo za kazneno djelo za koje je MIP dao odobrenje, a po dosadašnjoj praksi MIP uvijek skida imunitet zastupniku kada to zatraži DORH. Prijava protiv Varge podnesena je nakon raspuštanja Sabora sredinom svibnja, pa će odluku MIP-a o skidanju imuniteta Sabor naknadno potvrditi.

  • +6
Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Varga je bio ravnatelj HZZO-a od travnja 2012. do lipnja 2014., nakon čega je u Vladi premijera Zorana Milanovića imenovan nasljednikom Rajka Ostojića na mjestu ministra zdravstva. Mandat ministra zdravstva u Milanovićevoj Vladi Varga je odradio do kraja, a iako je u zadnji saziv Sabora ušao kao zastupnik SDP-a, iz stranke je izašao u kolovozu prošle godine nastavivši mandat kao nezavisni zastupnik, a potom kao član BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.