SUOČAVANJE SA SUDBINOM

Mamići krenuli u Zagreb, doznajte što ih čeka

03.07.2015 u 12:20

Zdravko Mamić otpratio majku i šogoricu, krenuo u Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Bionic
Reading

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, mogao bi po povratku iz Slovenije biti prepraćen s granice u zagrebačku policijsku postaju ili PN USKOK na obavijesni razgovor. Prema posljednjim informacijama, braća Mamić odlučila su vratiti se u Zagreb danas. U najmanju ruku, policija na graničnom prijelazu trebala bi im naložiti kome se i kada trebaju javiti na saslušanje, doznaje tportal u razgovoru s upućenim odvjetnicima

GNK Dinamo priopćio je danas da su Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić prvi put dobili pozive na obavljanje obavijesnih razgovora.

'Kao što je više puta i rečeno, obojica će surađivati s organima koji provode istražne radnje. Nakon obavljenih sastanaka sa suradnicima u Sloveniji gdje se momčad nalazi na pripremama odmah su krenuli prema Zagrebu gdje će, sigurni smo, dokazati svoju nevinost', stoji u priopćenju.

Na izlazu iz hotela u Moravskim Toplicama u Sloveniji, Zdravko Mamić obrušio se na okupljene novinare i snimatelje.

'Lešinari jedni, pustite moju mamu da prođe. Lešinari jedni, pustite gospođu od 85 godina. Lešinari pustite gospođu da ode. Mene imate stalno na dispoziciji, nemojte lešinariti', rekao je Mamić koji je pratio majku iz hotela.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pozvao je Zdravka Mamića da se brzo i efikasno suoči sa sudbinom, a Mamić bi se uskoro trebao pojaviti na saslušanju u policiji. 'Ako to ne napravi, onda će na prijedlog državnog odvjetnika sudac istrage eventualno zatražiti europski uhidbeni nalog', kazao je Ostojić.

Poznati odvjetnik Branko Šerić pojašnjava da tzv. interna tjeralica, koja je raspisana za Mamićem, podrazumijeva da MUP traga za nekom osobom s kojom želi ostvariti kontakt jer postoje razlozi da se dovede na policiju radi saslušanja. 'To je jedna od mjera kojima raspolaže MUP kako bi osigurao prisutnost osumnjičenika', kaže Šerić.

Sve drugo ide preko Državnog odvjetništva; kad DORH želi nekoga saslušati, poziv toj osobi može biti i usmeni i pismeni, ali u pravilu se traži pismeni jer je to preduvjet da se od suda zatraži određivanje pritvora i raspisivanje tjeralice. Dakle, DORH sam po sebi ne može odrediti tjeralicu, samo putem suda kad je očigledno da se do nekog ne može doći redovnim putem.

Kad je tražena osoba u inozemstvu, a na nju se odnosi interna tjeralica, to znači da će se tu osobu dovesti na policiju koja ga traži ili PN USKOK ili će mu se kazati gdje i kad da se sam javi. U pravilu, u praksi to znači da ako osoba ne ispoštuje poziv, tek onda slijede strože mjere, dakle i uhićenje.

Na slovensko-hrvatskoj granici policija ne zaustavlja sve putnike, no s obzirom na internu tjeralicu, policija mora biti obaviještena o detaljima Mamićeva vozila, doznajemo od drugog odvjetnika, koji je želio ostati anoniman. Nerijetko se u praksi događa da osobe odabiru druge granične prijelaze, pa bi tako Mamić mogao u Hrvatsku ući i preko granice s Mađarskom. Ako se, recimo, u Hrvatsku vrati u kasnim večernjim satima, sigurno je da se PN USKOK-u neće javljati u ponoć, ali bi tamo morao biti već u 8 sati idućeg jutra.

Nakon obavijesnog razgovora Mamiću će se priopćiti je li uhićen ili nije, a u prvom slučaju čeka ga suočavanje s USKOK-ovcima. Kad ga se i tamo ispita, na USKOK-u je da odluči o provođenju istrage nad Mamićem i ostalima. Tužiteljstvo će potom eventualno donijeti odluku o određivanju istražnog zatvora, o čemu će pak odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.