UZ PODRŠKU ODVJETNIKA

Mamić dao ostavku pa se poistovjetio sa Sanaderom: Progone me!

09.02.2016 u 14:59

  • +5

Zdravko Mamić objavio medijima kako više nije izvršni predsjednik GNK Dinamo

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, podnio je ostavku na tu funkciju i u buduće će u klubu biti u funkciji savjetnika. Mamić je odluku novinarima prenio na konferenciji za medije u prisutnosti odvjetnika Čede Prodanovića i Jadranke Sloković. Podnošenjem ostavke na mjesto izvršnog predsjednika Mamić je ustvari zaobišao mjeru koju mu je izrekao Županijski sud, a koja mu je onemogućavala da govori o Dinamu

Na odluku se odlučio, kako je rekao, kako bi Dinamo mogao normalno funkcionirati.

'Od danas više nisam izvršni predsjednik GNK Dinamo. To radim da bi Dinamo mogao ići normalno u budućnost. Od danas sam savjetnik kluba. Onoliko koliko će me trebati, ja ću im biti na dispoziciji', kazao je Mamić.

U poduljem ekspozeu Mamić se najprije vratio u prošlost, odnosno u 2000. godinu kada je stigao u klub pa do današnjih dana. Naveo je kako su svi bili digli ruke od kluba osim Boga, njega i predsjednika Mirka Barišića te kako su sve što su najavili i ispunili, uključujući i desetogodišnju dominaciju.

'U najvećoj krizi čovječanstva Dinamo je, na čelu s Mirkom Barišićem, gradio infrastrukturu i uprihodovao je u zadnjih deset godina 300 milijuna eura što znači da smo izvezli četiri milijarde usluga. Otišli smo na svjetsko tržište i oteli dio kolača i danas 265 ljudi prima plaću. Platili smo državi i gradu više poreza i prireza nego svi klubovi zajedno', istaknuo je Mamić.



Napomenuo je da imaju rigorozne porezne nadzore svaki mjesec i da su oni najkontroliranija tvrtka u Hrvatskoj te da je 2009. politika odlučila uništiti Dinamo i obitelj Mamić.

'Sve je počelo od Ive Josipovića koji je u Los Angelesu rekao da u nogometu postoji mala mafija. Kad je došla Vlada 2011., poznate su izjave o isušivanju močvare, od mog privođenja i hapšenja pa do mog govora mržnje. Tu noć kad su odlučivali o mom pritvoru, tada su se iz minute u minutu na televiziji pojavljivali od predsjednika, premijera, ministra pravosuđa koji su komentirali i vršili pritisak na pravosuđe da me se zatvori', naveo je Mamić.

Smatra da ga se stalno šalje u zatvoru samo na osnovi sumnje.

'Radi se o političkom obračunu s Dinamom i obitelji Mamić. Moj brat Zoran Mamić dobio je odluku suda u srpnju da može raditi u klubu, ali ne može primati plaću, a Porezna uprava mu svaki mjesec šalje da plaća poreze, doprinose i PDV', kazao je Mamić.

Uvjeren je da su mu ugrožena prava, ali prava njegove obitelji.

'Ovo ne pamtim nikada u povijesti, ali sada sam shvatio kada su mi stari govorili - sine, ne kači se s vlašću', uvjeren je Mamić.

Jadranka Sloković
istaknula je da je postupak koji se provodi protiv njezina klijenta podsjeća na slučaj Sanader.

'Kreće se s hajkom, ali se u spisu još ne vide teze tužilaštva. Dokazat ćemo da stvari ne stoje onako kako to želi prikazati USKOK', kazala je Sloković koja se požalila i na zakonitost provođenja određenih radnji od polaganja jamčevine pa nadalje.

Čedo Prodanović također je uvjerenja da je sve isto kao u slučaju Sanader.

'Tamo se krenulo s tezom da je njemu isplaćena provizija od MOL-a, a da je taj novac isplaćen s Cipra s MOL-ovih tvrtki. To je bila osnova da ga se liši slobode. Nakon dva-tri mjeseca utvrdilo se da to nije bilo tako. Na sličan način krenulo se u slučaju Mamić. Krenuli su u postupak i promašili ceo fudbal', kazao je Prodanović i dodao da način na koji se vode postupci ne može garantirati elementarna ljudska prava. Izrazio je bojazan da postupak u tijeku ne zadovoljava pravne standarde.
Na kraju je pred mikrofone ponovno stao Mamić i kazao kako će Dinamo sljedećih deset godina biti prvi, a ne, kako je ranije najavio, samo osam.

Nešto prije njega konferenciju za novinare održao je njegov brat Zoran Mamić, ali ona je nakon svega nekoliko minuta prekinuta. Naime, nakon što je Mamić u nekoliko rečenica progovorio o sportskom segmentu i sutrašnjoj utakmici, novinari su krenuli s pitanjima vezanima uz najnoviju istragu USKOK-a, u kojoj se Mamiće sumnjiči da su oštetili Dinamo za 70 milijuna kuna, Zakonu o sportu i Mostovu priopćenju vezanom uz spomenuti zakon, pa je glasnogovornica kluba Sandra Špičić prekinula presicu.

'Ne znam o čemu se radi, nisam vidio njihovu reakciju, ali ako su takve kakve kažete da jesu, mogu reći da su neprimjerene', kazao je Mamić komentirajući priopćenje Mosta.

Dodao je da sadašnja situacija nije normalna i da očekuje da će sljedeća USKOK-ova istraga pokazati da su kasnili s plaćanjem struje vode i plina.
'Plaćanje preko off-shore kompanije je normalno', kazao je Mamić.

Upitan osjeća li se krivim za ono za što ga USKOK tereti, Mamić je kazao 'ne', nakon čega je presica prekinuta.