švicarski regulator

Malo vjerojatna veza između cjepiva i smrti osobe

30.12.2020 u 19:50

Bionic
Reading

Švicarski regulator za lijekove objavio je u srijedu da ne vidi povezanost između smrti 91-godišnje osobe u Luzernu i cjepiva protiv koronavirusa, dodajući da je preminula osoba patila od više bolesti prije nego što je primila cjepivo.

"Pojašnjenjima kantonalnih zdravstvenih vlasti i Swissmedica utvrđeno je da je, kao rezultat povijesti bolesti i njezinog tijeka, veza između smrti i cjepiva protiv covida-19 malo vjerojatna", priopćio je regulator.

U Luzernu su prošli tjedan počela prva cijepljenja u Švicarskoj cjepivom Pfizera i BioNTecha.

Švicarska je dosad primila 107.000 doza i u 2021. bi trebala dobivati 250.000 doza mjesečno.

Ni Luzern ni švicarski regulator nisu objavili vrijeme koje je proteklo između cijepljenja i smrti 91-godišnje osobe čiji spol nije naveden.

Pfizerovo cjepivo zasad je jedino odobreno cjepivo u Švicarskoj. Za hitnu uporabu odobrile su ga još Sjedinjene Države, Velika Britanija, a nedavno je uvjetno odobreno i u Europskoj uniji nakon ispitivanja tog cjepiva na desecima tisuća ljudi. 

Pfizer je objavio da je u mislima s obitelji preminule osobe. 

"Važno je napomenuti da će se ozbiljni i neželjeni događaji, uključujući smrti koje nisu povezane s cjepivom, nažalost događati sličnom stopom kao što bi se događali među populacijom starijih i rizičnih osoba koji su trenutačno prioritet za cijepljenje", priopćila je američka tvrtka. 

Milijuni su primili cjepivo i nekoliko ljudi imalo je alergijsku reakciju, ali su ti incidenti brzo riješeni, dodaje Reuters.