OTVORENI NOVI PROSTORI

Mali onkološki pacijenti konačno sele iz Klaićeve

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.05.2015 15:26
  • Objavljeno 18.05.2015 u 11:35
  • +23
  • +20

Otvorenje Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Premijer Zoran Milanović prisustvovao je u ponedjeljak otvaranju Zavoda za dječju onkologiju i hematoonkologiju u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, gdje će se od 1. lipnja u novom, suvremeno opremljenom prostoru na 1.200 četvornih metara liječiti djeca s malignim bolestima, koja su dosad boravila u neadekvatnom i tri puta manjem prostoru u Klaićevoj bolnici

'Ovo je jedan od primjera kako država može otkloniti barijeru koja postoji godinama, a radi nemara i nezainteresiranosti vlasti to nije bilo riješeno', rekao je Milanović. Naglasio je kako je od ideje o preseljenju dječje onkologije iz Klaićeve do njezine realizacije prošlo nešto više od dva mjeseca, a to je trebalo i moglo biti napravljeno prije deset godina.

'Naprosto nitko u tome nije vidio interes i to je tužno. Naš je interes da rješavamo probleme u kojima se društvo nalazi', kazao je Milanović

Dodao je kako je novi prostor za liječenje djece s malignim bolestima važan za djecu i njihove roditelje koji prolaze težak put.

'Što se tiče medicinskog osoblja, liječnika i sestara, uvjeren sam da je tretman i kvaliteta usluge ista i da može ići samo nabolje. Znam da su i do sada davali samo najbolje i da zidovi i oprema, veći broj kvadrata, ne znače ništa bitno, ali djeca će se osjećati bolje, a jednako tako i njihovi roditelji koji kroz to emocionalno najteže prolaze', zaključio je premijer.

Tri puta veći prostor za djecu onkološke bolesnike

Preseljenjem Zavoda u tri puta veći prostor od dosadašnjeg bit će ispunjeni svi potrebni stručni, smještajni i sigurnosni uvjeti za liječenje djece onkoloških bolesnika.

Djeca će u novom prostoru moći dobiti svu potrebnu onkološku skrb, koja uključuje kemoterapiju, radioterapiju i citostatsko liječenje, dok će se operativna i postoperativna njega i intenzivno liječenje i dalje obavljati u Klaićevoj.

Voditeljica odjela Jasminka Stepan Giljević ističe kako će se paziti da pritom budu ispunjeni svi potrebni stručni kriteriji. Kaže kako se na odjelu u Klaićevoj trenutno liječi 25 djece, koja će biti preseljena na novi odjel do 1. lipnja.

Novi odjel rapolaže s 30 kreveta na dva odjela - za solidne tumore i hematologiju, te dvije izolacijske jedinice s jedinicom za autolognu transplantaciju matičnih stanica. Istaknula je kako je u novom prostoru odgovarajuće riješeno pružanje palijativne skrbi i boravak roditelja uz manju djecu.

Zapošljavanje 19 novih liječnika, sestara, psihologa, fizioterapeuta...

Radi osiguranja što bolje zdravstvene skrbi o malim pacijentima, Ministarstvo zdravlja odobrilo je zapošljavanje 19 novih djelatnika pa će, uz postojeći medicinski kadar, biti dodatno zaposlena tri liječnika, osam medicinskih sestara, psiholog, fizioterapeut, radni terapeut i nutricionist, koji su sastavni dio tima nužnog u skrbi za djecu onkološke bolesnike.

Ministar zdravlja Siniša Varga podsjetio je da je Vlada u rekordnom roku odobrila preseljenje odjela na novu lokaciju, u čije je uređenje i opremanje uloženo tri milijuna kuna.

'Klinika za dječje bolesti je institucija u kojoj se godišnje liječi 230.000 djece i smatram da za dječju populaciju mora biti osiguran adekvatan prostor. Potreban nam je veliki nacionalni centar za liječenje djece za cijelu Hrvatsku i preseljenje odjela je prvi korak u pronalaženju trajnog smještaja za cijelu bolnicu, kako bi se svi opet objedinili na jednoj lokaciji', rekao je Varga.

Sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zoran Bahtijarević naglasio je kako se na rješenje problema dječje hematoonkologije čekalo 25 godina, te se zahvalio udrugama roditelja koje su godinama podsjećale na obvezu sustava da omogući kvalitetno liječenje djece i podizali svijest javnosti o tom problemu.

RTL

Autor: RTL

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!