CRNI SCENARIJ

Mali dobavljači: Propada 10.000 OPG-ova, Konzum će napuniti strana roba

04.04.2017 u 15:15

Bionic
Reading

Mali dobavljači Agrokora, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), poručili su na današnjoj konferenciji za novinare pred Ministarstvom poljoprivrede da ne mogu pristati na odgodu naplate svojih potraživanja unutar standstill aranžmana, jer bi ih to odvelo u propast, a ne odgovara im ni tzv. Lex Agrokor

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore, otkrio je da je Agrokor trenutačno OPG-ovima direktno dužan oko milijardu i pol kuna, ali boji se da to nije konačan iznos; još najmanje toliko, kako je rekao, duguje i otkupljivačima.

'Nažalost, veliki otkupljivači su kompletan svoj rizik također prelili na OPG-ove, kojima nisu plaćali više od šest mjeseci, kako njima isto tako Agrokor nije plaćao. Mi se bojimo da će mali ostati ponovno izigrani u bilo kojem od ovih ponuđenih modela - standstillu i Lex Agrokoru. Naime, unutar standstilla nitko ne bi smio šest mjeseci naplaćivati svoje usluge, tj. svoju robu. Agrokor je preko šest mjeseci već dužan OPG-ovima, a sad još šest. Bojim se da će preko 10.000 OPG-ova propasti. Isto tako, kod Lex Agrokora, već sad se spominje oprost dugova. Je li isto ako se oprosti Podravci ili malom OPG-u? Nama nije isto, jer malom OPG-u svaka kuna znači, a veliki to mogu puno bolje amortizirati nego mali', kazao je Jaić.

Osnovni zahtjev malih dobavljača, uz osnivanje povjerenstva koje bi kontaktiralo s novom upravom Agrokora, jest to da se osiguraju potraživanja malih OPG-ova u visini do 100.000 eura kako bi OPG-ovi i dalje isporučivali robu Konzumu.

'Oni moraju imati sredstva da bi obavili sjetvu, da bi mogli uopće preživjeti, jer tamo ne radi 10 ili 30 zaposlenih, nego po jedna obitelj i oni moraju plaćati sebi doprinose, PDV, struju. Njihov je jedini izlaz to da se zadužuju preko kreditnih kartica i preko minusa koji imaju ogromne kamate. Tražimo da se to isplati kako bi mogli nesmetano isporučivati robu, inače, bojimo se da će Konzum preplaviti strana roba', upozorio je Jaić.

Čelnik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić kaže da Agrokor kontrolira oko 60 posto poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a OPG-ovi nisu tražili kontakt s bankarima i zanima ih samo poljoprivredna politika koncerna Agrokor.

Upitan dostavljaju li svoju robu u Konzum, odgovorio je da su se proizvođači zadužili za proljetnu sjetvu, a neizvjesno je pod kojim će se uvjetima moći naplatiti za robu od Agrokora.

Boji se da je cilj nove uprave rasprodaja dijela Agrokorove imovine i punjenje Konzumovih dućana uvoznom robom.

Upitani mogu li surađivati s nekim drugim trgovačkim lancima, čelnici udruga odgovaraju da je to 'jako teško jer već imaju sklopljene godišnje ugovore'.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec predložio je da se potraživanja OPG-ova prema Agrokoru poravnaju njihovim dugovima prema državi i objasnio da se standstill aranžman ne bi mogao primijeniti na OPG-ove jer njima jedan dan blokade donosi šest mjeseci kreditne nesposobnosti.