tvrdi stav

Maletić: Ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio izbornog programa HDZ-a

17.03.2018 u 19:30

Bionic
Reading

Potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić ustvrdila je u subotu da ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio Programa HDZ-a niti izborno obećanje, kako se to ističe u pojedinim medijima.

"Kao voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a u 2016. osjećam se pozvanom objasniti da ratifikacija Istanbulske konvencije nije dio Programa niti je bila izborno obećanje kako se u pojedinim medijima ističe", objavila je Maletić na svom facebook profilu.

Navodi da se na 94. strani Programa HDZ-a nalazi paragraf na koji se pojedinci pozivaju i koji glasi: "Hrvatsko je društvo suočeno s problemom nasilja u obitelji. Osigurat ćemo veći broj skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te im omogućiti zaštitu i odgovarajuću pravnu i financijsku pomoć. Smatramo apsolutno neprihvatljivim bilo kakav oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja te ćemo značajno unaprijediti sustav prevencije i zaštite od svih oblika nasilja kroz institucije i potporu udrugama civilnog društva čije je djelovanje usmjereno na to područje. U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa.“

Maletić naglašava kako ratifikacija Istanbulske konvencije nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato jer je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme. "Međutim, zbog sporne rodne ideologije koja se Konvencijom uvodi, daljnji korak, a to je ratifikacija, nije naveden", ističe Maletić.

Maletić ističe kako je tada, kao i sada, uz definiciju roda u članku 3b., sporna bila i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno: "Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje skupine osoba kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onom što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama 'muško' ili 'žensko'…“.

  • +7
Sastanak Kluba zastupnika HDZ-a na čelu s premijerom Plenkovićem Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja

Maletić ocjenjuje da je iz te točke Pojašnjavajućeg izvješća jasno da Konvencija definiciju roda uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku da se rod bira i nije u skladu sa spolom:

"Jasno je da definicija roda u Konvenciji pojedince, koje (i to apsolutno nitko ne spori) treba zaštiti od nasilja i u društvu razvijati atmosferu prihvaćanja i razumijevanja, uvodi kao univerzalnu vrijednost i daje poruku svima da se rod bira i nije u skladu sa spolom. Po tome se trebaju utvrđivati politike – članak 6. Konvencije i obrazovni programi – članak 14. Konvencije", ističe Maletić.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju