SUTKINJA U OBRAZLOŽENJU PRESUDE

Malešu je šutnja bila blato, a ne zlato!

25.03.2014 u 13:05

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su osuđeni bivši čelnik nogometne sudačke organizacije Željko Širić i Neven Šprajcer, bivši tajnik Udruge prvoligaša i bivši tajnik NK Karlovac, zbog primanja, odnosno davanja mita za 'pošteno nogometno suđenje'. Širić je dobio četiri godine zatvora, a izrečena mu je i sigurnosna mjera, odnosno zabrana obavljanja funkcija u hrvatskom nogometu u trajanju od osam godina. Šprajcer je dobio 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od četiri godine te četiri godine zabrane obnašanja dužnosti u hrvatskom nogometu

Sudske presude o zabrani obnašanja funkcija na snagu stupaju tek poslije pravomoćnosti presude. Širić se, za razliku od Šprajcera, nije pojavio na izricanju presude.

Podsjetimo, iskaz bivšeg predsjednika Uprave Hajduka Hrvoja Maleša, koji je ranije na sudu posvjedočio da je u ulozi Uskokova pouzdanika 8. prosinca 2011. godine Širiću platio 30 tisuća eura za 'pošteno suđenje', doveo je do raskrinkavanja ove nogometno-koruptivne afere. U slučaju Nevena Šprajcera ključnu ulogu odigrao je negdašnji tajnik NK Karlovac Dražen Mejašić, posvjedočivši da je Šprajcer Širiću u restoranu Turk u Buzinu dao tri tisuće eura kako bi Karlovac imao 'fer' suđenje. 

U obrazloženju izrečenih sankcija sutkinja Gordana Mihela Grahovac kao otegotnu okolnost Željku Širiću uzela je 'visok stupanj kriminalne aktivnosti kao i činjenicu da je svoju poziciju u sportu podredio osobnim interesima'.

'Ponašao se kao vladar virtualne nogometne igrice', kazala je predsjednica sudskog vijeća dodajući da je visina kazne poruka svima onima koji će se u sportu ponašati na sličan način.

Govoreći o svjedoku, Uskokovu pouzdaniku Hrvoju Malešu, temeljem čijeg je iskaza raskrinkana cijela priča, sutkinja Grahovac kazala je kako je 'on srčano branio boje svoga kluba stavljajući svoju sportsku karijeru u službu tijela kaznenog progona te da nijedan čovjek iz struke nije rekao da je Maleš pokazao građansku hrabrost'. 

'On je žrtvovao svoju budućnost, ne samo u sportu. Hrvoje Maleš nije htio šutjeti bez obzira na cijenu', poručila je sutkinja Grahovac, dodajući da je prema odjeku njegova postupanja 'šutnja bila blato' i da bi za njega daleko bolje bilo da je, s obzirom na reakcije okoline, koristio onu 'šutnja je zlato'.

Širićev odvjetnik Ivo Farčić najavio je žalbu na presudu dok su iz Uskoka poručili kako su zadovoljni njome, a poslije primitka pisanog otpravka odlučit će hoće li se žaliti na visinu kazne. Žalbu je najavio i Neven Šprajcer, čije riječi možete poslušati u videoizjavi.

U ovoj aferi optužen je i bivši nogometni sudac i dužnosnik Stjepan Djedović kojemu je postupak razdvojen nakon pretrpljenog moždanog udara.

RTL Autor: RTL