NOVO VRIJEME

Malenica o presudi HDZ-u: Nema potrebe za isprikom. Ne pristajemo da nam se lijepi etiketa kriminalne organizacije

14.10.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je za N1 presudu HDZ-u zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i novčanu kaznu od 3,5 milijuna kuna. Bivšem premijeru Ivi Sanaderu ujedno je kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora

“Predsjednik Vlade jučer je dao izjavu iz koje se jasno može vidjeti kakav je stav Vlade i novog vodstva HDZ-a. Radi se o presudi koja se odnosi na razdoblje od 2004. do 2009. kada je stranku vodio Ivo Sanader“, rekao je Malenica za N1.

“Sad imamo novo vodstvo stranke koje ne pristaje da joj se lijepi etiketa kriminalne organizacije niti aktivnosti Ive Sanadera. On je osuđen za počinjenje kaznenog djela, iz toga proizlazi i odgovornost stranke. HDZ će poštovati ovu odluku i uplatit će navedeni iznos u državni proračun”, dodao je.

Birači su kaznili HDZ na izborima 2011. godine

Malenica je istaknuo da se trenutna Vlada bori protiv korupcije te da novo vodstvo HDZ-a stranku vodi transparentno.

“Ova Vlada se jasno opredijelila za borbu protiv korupcije, to se vidi i na nizu zakona koje priprema i koji se donose. Birači su kaznili HDZ na izborima 2011. godine. Sad je novo vodstvo HDZ-a koje vodi stranku na jedan potpuno transparentan, otvoren način, što se vidi iz dokumenata nadležnih državnih tijela koja provode reviziju”, kazao je.

“Nemamo kolektivnu odgovornost, nisu članovi HDZ-a za ovo odgovorni niti krivi niti ih se može etikitirati kao kriminalnu organizaciju”, dodao je i ponovio da tu postoji individualna odgovornost.

“Ta etiketa koruptivne stranke, kriminalne organizacije nikako ne stoji i tu nema potrebe za isprikom”, dodao je.

“Točno se zna tko je u tim aktivnostima sudjelovao”

Komentirao je što je s osobama koje su bile u stranci u vrijeme Sanadera, a i danas su prisutni na političkoj sceni. Neki su i danas na visokim funkcijama kao što su Gordan Jandroković koji je predsjednik Sabora te Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demografiju.

“Nitko od tih osoba nije osumnjičen za postupke, oni su bili članovi stranke tako da ta teza da su i oni odgovorni što su tada bili, a što su danas prisutni u političkom životu ne stoji. Točno se zna tko je u tim aktivnostima sudjelovao, sud je to utvrdio i te osobe su kažnjene s kaznom koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda”, istaknuo je Malenica.