PREGOVORI U BRUXELLESU

Makedonski čelnici još nisu pronašli konačno rješenje za krizu

11.06.2015 u 08:48

Bionic
Reading

Makedonski politički čelnici nisu na maratonskim pregovorima u Bruxellesu u srijedu uspjeli postići konačan dogovor za rješenje političke krize u zemlji, objavila je Europska unija

EU je pomogao u postizanju dogovora 2. lipnja o prijevremenim izborima u Makedoniji, što bi moglo okončati višemjesečnu političku krizu, no brojne pojedinosti o dogovoru nisu bile objavljene.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn pozvao je čelnike četiriju glavnih makedonskih političkih stranaka na sastanak u Bruxelles u srijedu kako bi razradili taj dogovor.

Pregovori su trajali gotovo 12 sati, no pomak nije postignut iako je na njima sudjelovao i američki veleposlanik u Makedoniji Jess Baily.

'Razgovori su bili otvoreni i detaljni, ali još nisu doveli do konačnog dogovora', objavio je EU.

'Europska unija poziva sve strane, u interesu njihove zemlje i građana, da bez odgađanja pronađu trajan politički kompromis i iznesu konkretne prijedloge u tom cilju, polazeći od već postignutog dogovora u Skoplju 2. lipnja', kaže se u priopćenju.

EU ističe da reforme obećane 2. lipnja moraju biti hitno provedene.

'To je ključno za napredovanje zemlje na euroatlantskom putu', ističe EU, dodajući da je spreman posredovati u novim pregovorima.

Hahn je 2. lipnja objavio da su makedonski politički čelnici pristali na 'svojevrsno prijelazno razdoblje' i prijevremene izbore najkasnije do kraja travnja 2016., dvije godine prije roka.

Makedoniju potresa velika politička kriza od prethodnih izbora u travnju 2014.

Lijeva oporba odbija sudjelovati u radu parlamenta i optužuje konzervativnu vlast za korupciju, dok vlada svoje kritičare optužuje za špijunažu.

Oporba također optužuje premijera da je naložio prisluškivanje 20.000 ljudi, uključujući političare, novinare i svećenike.

No premijer Nikola Gruevski, na vlasti već devet godina, uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim izborima u travnju 2014., organiziranima na zahtjev oporbe.