PORUKA IZ EU

'Makedonija ide prema međunarodnoj izolaciji'

21.04.2016 u 21:12

Bionic
Reading

Europska unija će razmisliti o uvođenju sankcija, poput zabrane putovanja i blokiranja imovine makedonskim političarima koji priječe donošenje rezolucije o podužoj političkoj krizi u toj zemlji, rekao je u četvrtak čelnik EU-a. Taj čelnik koji je htio ostati anoniman, rekao je i da makedonski predsjednik Gjorge Ivanov mora poništiti amnestiju koju je nedavno proglasio za 56 političara zbog afere prisluškivanja kao uvjet za nastavak pregovora s EU-om

'Jako smo zabrinuti zbog kratkovidnosti sadašnje vlade. EU će razmisliti o sankcijama političarima koji priječe rješavanje krize. Makedonija ide prema međunarodnoj izolaciji', rekao je čelnik.

Pokušaj da se glavne makedonske političke stranke pridruže povjereniku za proširenje Europske unije Johannesu Hanu na razgovorima u Beču o tome kako riješiti političku krizu propao je, rekao je glasnogovornik Europske komisije u četvrtak u Beču.

Duga kriza produbljena je prošlog tjedna kada je predsjednik Gjorge Ivanov pomilovao 56 dužnosnika u vezi sa skandalom prisluškivanja, usprkos prosvjedima kod kuće i u inozemstvu.

Socijaldemokratska oporba rekla je da će sudjelovati u bečkim razgovorima jedino ako Ivanov poništi pomilovanje, a izbori predviđeni za 5. lipnja se odgode, javlja makedonska novinska agencija.

VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju potvrdili su sudjelovanje, dok je albanska stranka rekla da još ne zna hoće li njihovo izaslanstvo putovati u Beč.