STRAH OD ALBANACA

Makedonci već šestu noć na ulicama traže nove izbore

07.03.2017 u 12:40

Prosvjedi u Makedoniji

Izvor: Reuters / Autor: OGNEN TEOFILOVSKI

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'Za zajedničku Makedoniju' održala je sinoć u Skoplju te još 20 gradova diljem Makedonije prosvjedni marš protiv ustavnih promjena i uvođenja dvojezičnosti u toj zemlji, za koje se zalažu albanske stranke iz Makedonije, Demokratski savez za integraciju (DUI) i Besa, koje su najavile koaliciju sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije

Prosvjedni marš započeo je, kao i prethodnih dana, ispred zgrade makedonske vlade, a završen je ispred zgrade parlamenta. Prosvjednici su pred Sobranjem potvrdili zahtjeve za zajedničkom Makedonijom i odbacili tzv. Tiransku platformu, za koju sudionici marša ističu kako je kao platforma albanskih stranaka iz Makedonije usvojena u Tirani pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edija Rame, a između ostalog predviđa uvođenje albanskog jezika kao službenog jezika u čitavoj Makedoniji.

'Platforma smo sačinjena u Makedoniji, ona koja brani interese svih građana', kazao je jedan od govornika na prosvjedu, režiser i producent Boris Damovski.

Makedonska stranka VMRO-DPMNE pozvala je jučer prije prosvjeda koji se održavaju već šestu noć Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i čelnika stranke Zorana Zaeva da prihvate raspisivanje novih izbora, koji bi, kako kažu, predstavljali i glasanje o Tiranskoj platformi.

'Građani nisu glasali za Tiransku platformu na prosinačkim izborima. Ta ili bilo koja druga platforma izrađena u nekoj drugoj zemlji ne može i ne smije biti uvjet za formiranje vlade u Makedoniji', priopćio je VMRO-DPMNE.

S druge strane, Socijaldemokratski savez Makedonije priopćio je da su 'otpočeli demokratski procesi' te kako se 'većinska volja građana iskazana putem 67 zastupnika mora odraziti formiranjem nove vlade orijentirane reformama i nezavisnim demokratskim institucijama', dodajući kako su pozivi na održavanje novih izbora pokušaj odlaganja i produbljivanja političke krize.

Sinoć se oglasio i čelnik VMRO-DPMNE-a i bivši premijer Nikola Gruevski kazavši kako će koalicija Zorana Zaeva i albanskih stranaka dovesti do toga da Makedonci u svojoj državi postanu oporba, a Albanci vlast, dodajući kako su za izlaz iz političke krize najprihvatljiviji prijevremeni parlamentarni izbori.