ODLUČIO SUD

Major JNA koji je 1992. srušio helikopter s EU promatračima morat će služiti kaznu

02.03.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Sudsko vijeće varaždinskog Županijskog suda ukinulo je ranije rješenje kojim je zbog zastare bilo obustavljeno izvršenje 20-godišnje kazne zatvora majoru JNA Emiru Šišiću na koju je pravomoćno osuđen 1993. zbog rušenja helikoptera u kojem je poginulo petero europskih promatrača.

Državno odvjetništvo u petak je izvijestilo da je usvojena je njihova žalba i ukinuto rješenje sutkinje izvršenja kojim je Šišiću zbog zastare obustavljeno izvršenje kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina.

"Sudsko vijeće je utvrdilo da je odluka o obustavi izvršenja kazne zbog zastare pogrešna jer Kazneni zakon Republike Hrvatske propisuje nezastarivost izvršenja kazne za kaznena djela ugrožavanja i ubojstva osoba pod međunarodnom zaštitom", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Šišić je u Varaždinu u odsutnosti osuđen na 20 godina, a presuda je postala pravomoćna 12. siječnja 1993. Zbog nedostupnosti nije odslužio kaznu, a s obzirom da je od pravomoćnosti presude prošlo više od 25 godina sud je ranije obustavio izvršenje, smatrajući da je nastupila zastara. No, sudsko vijeće je, odlučujući po žalbi tužiteljstva, zaključilo da je takva odluka pogrešna.

Zbog rušenja helikoptera i pogibije petorice europskih promatrača bio je, prema pisanju medija, osuđen i u Italiji, gdje je odslužio dio kazne, dok nije izručen Srbiji koja ga je ubrzo pustila na uvjetnu slobodu.