SRETNE ZBOG GENERALA

Majke Srebrenice čestitale Hrvatskoj

16.11.2012 u 18:16

Bionic
Reading

Majke Bošnjaka ubijenih tijekom genocida u Srebrenici 1995. pozdravile su oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču držeći kako je ona važna ne samo za dokazivanje njihove nedužnosti nego i cijelog karaktera rata na području bivše Jugoslavije, kazala je za Hinu Munira Subašić, predsjednica udruge 'Majke enklava Srebrenica i Žepa'. Želim čestitati narodu Hrvatske i sama sam bila sretna vidjeti da narod generalima daje takvu potporu, kazala je Subašić

Kazala je kako i osobno daje potporu generalima Gotovini i Markaču jer su oni branili svoju domovinu. Istaknula je kako nema dvojbe da odgovarati trebaju oni koju su ubijali nedužne ljude, no svatko onaj tko brani svoje, a ne napada druge treba biti slobodan. Subašić drži kako je oslobađajućom presudom u slučaju Gotovina-Markač Hrvatska još jednom dokazala da je na nju izvedena agresija jugoslavenske vojske. Bila bih sretna i kada bi netko isto tako bio pošten i kazao da je izvedena i agresija na BiH. Ljudi koji su dolazili iz Beograda i Niša nisu imali nikakvo pravo ondje nešto tražiti ni u Hrvatskoj, ni u Sarajevu niti u Srebrenici, kazala je Subašić.

Ova presuda sasvim sigurno nije donijela pravdu žrtvama. Što se tiče oslobođenih generala, presuda nedvojbeno kaže da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog pothvata te nema ni njihove odgovornosti, rekla je za Hinu izvršna ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić komentirajući presudu iz Haaga. Životne činjenice pokazuju da je dio Hrvatske gotovo prazan i nakon 20 godina, da su tijekom i nakon operacije Oluja počinjeni teški zločini koji nisu incidenti. Ovom presudom su ti zločini svedeni na izolirane incidente, pa Hrvatskoj više nitko neće zamjerati ako ne sudi za ratne zločine nad Srbima, rekla je Kandić.