pojas gaze

Madrid, Varšava i London traže objašnjenje od Izraela nakon ubojstva humanitaraca

02.04.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Španjolska, Poljska i Velika Britanija u utorak su od Izraela zatražile pojašnjenja nakon što je njegova vojska u Pojasu Gaze ubila njihove državljane, djelatnike humanitarne organizacije

Državljani Australije, Velike Britanije i Poljske su među sedmero ubijenih zaposlenika humanitarne organizacije World Central Kitchen slavnog kuhara Josea Andresa. Ubijeni su u izraelskom zračnom napadu u ponedjeljak u središnjoj Gazi, objavila je organizacija.

„Osobno sam zatražio od izraelskog veleposlanika @YacovLivne hitna pojašnjenja”, napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na društvenoj mreži X.

Livne mu je rekao kako će „Poljska uskoro dobiti rezultate istrage ove tragedije".

„Pridružujem se izrazima sućuti obiteljima našeg hrabrog volontera i svih civilnih žrtava u Pojasu Gaze”, dodao je Sikorski.

Izraelska vojska objavila je da na najvišim razinama provodi opsežnu istragu kako bi utvrdila okolnosti onoga što naziva tragičnim incidentom.

Gradonačelnik Przemysla, gradića na jugoistoku Poljske, identificirao je djelatnika WCK-a, volontera, kao Damiana Sobola.

„Jučer je naš kolega, stanovnik Przemysla, volonter, član tima World Central Kitchena – Damian Sobol, ubijen u raketnom napadu izraelskih snaga u humanitarnom konvoju koji je isporučivao hranu u Pojasu Gaze”, napisao je na Facebooku.

„Nema riječi kojima bi se opisalo što ljudi koji su poznavali tog fantastičkog čovjeka osjećaju u ovom trenutku. Počivao u miru”.

I španjolski premijer Pedro Sanchez u utorak je pozvao Izrael da razjasni okolnosti oko ubojstva sedmero volontera.

„Nadam se i zahtijevam da izraelska vojska što je prije moguće razjasni okolnosti ovog brutalnog napada koji je odnio živote sedmero humanitaraca koji nisu činili išta drugo osim pomaganja”, rekao je nakon posjeta kampa za palestinske izbjeglice Džabal el-Husein u Amanu.

Ubijeni humanitarci putovali su u dva blindirana vozila označena logom World Central Kitchena te su pogođeni nakon što su napustili skladišta s humanitarnom pomoći.

Sanchez je ranije u utorak na X-u napisao kako je „zgrožen” tim događajem te da su njihova „solidarnost, altruizam i predanost onima u potrebi” izvor ponosa španjolske vlade.

Reagirala je i Velika Britanija koja očekuje "transparentna i potpuna objašnjenja" od Izraela, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

“Od ključne je važnosti da humanitarni radnici budu zaštićeni i sposobni obavljati svoju misiju”, istaknuo je Cameron.