POBJEDA MANUELE CARMENE

Madrid će voditi bivša članica Komunističke partije

12.06.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Glavni španjolski grad Madrid imat će prvu ljevičarsku gradonačelnicu nakon 24 godine, nakon što je u četvrtak oporbena stranka lijevog centra PSOE podržala kandidatkinju platforme predvođene Podemosom, 71-godišnju umirovljenu pravnicu Manuelu Carmenu

Bivša članica Komunističke stranke Španjolske obećala je uoči izbora da banke više neće izbacivati ljude na ulicu te da nikome neće biti isključeni voda i struja zbog nemogućnosti plaćanja. Špekulativnim nekretninskim fondovima najavila je veće poreze na prazne stanove.

Intenzivni pregovori među političkim strankama vode se od 24. svibnja kada su na lokalnim izborima nove stranke Podemos (Možemo) i liberalni Građani razbili dvostranačje koje 37 godina vlada Španjolskom, mediteranskom zemljom suočenom s gospodarskom krizom i korupcijom.

Manuela Carmena, liderica radikalno lijeve platforme 'Sada Madrid' predvođene Podemosom, osvojila je 20 od ukupno 57 mjesta u gradskoj skupštini. Platformu čine i manje ljevičarske skupine.

Najviše mjesta, 21, osvojila je konzervativna Narodna stranka koja Madridom vlada od 1991. No, s obzirom da je za imenovanje gradonačelnika potrebna apsolutna većina od 29 mjesta, konzervativna kandidatkinja Esperanza Aguirre ostaje kratka za glas i uz podršku 7 mjesta koje su osvojili Građani.

Ove dvije stranke postigle su sporazum u široj, autonomnoj regiji Madrida kojom će vladati Narodna stranka.

U četvrtak je, pak, postignut sporazum na lijevoj strani te bi uz podršku PSOE-a Manuela Carmena trebala imati 29 glasova.

To je velika pobjeda za Podemos, sestrinsku stranku grčke Sirize, osnovane lani na masovnom ogorčenju mjerama štednje. Uoči izbora je obećala da banke više neće izbacivati građane iz stanova zbog dugova i da nikome neće biti isključeni voda i struja.

Zasad je nepoznato znači li sporazum s PSOE-om ispunjenje obećanog. Fragmentirana gradska skupština također je nešto na što Madrid nije navikao.

Izostankom sporazuma, čiji detalji bi trebali biti poznati u petak, nova gradonačelnica bi automatski bila Aguirre iz vladajuće Narodne stranke jer je dobila najviše glasova na izborima.

Podemos je dosad optuživao PSOE kao dio establišmenta krivog za krizu u zemlji dok je PSOE tvrdio da je on jedina ozbiljna stranke ljevice.

'Nadam se i vjerujem da će ovo donijeti pozitivnu promjenu', rekla je za Hinu 30-godišnja zaposlenica državnog ureda za zapošljavanje koja je glasovala za Sada Madrid.

Ta je platforma najavila i osnivanje javne, gradsko-regionalne banke za financiranje proizvodnje i socijalnih projekata. Sada Madrid je uoči izbora obećao i restrukturiranje gradskog duga od 4,5 milijardi eura, odnosno pregovore s vjerovnicima oko spuštanja kamata i odgodu otplate.

Porezne olakšice obećane su pak poduzećima od socioekonomskog interesa, onima koje će zapošljavati mlade i dugo vremena nezaposlene građane, a porezi bi trebali biti manji i za tehnološke kompanije od društvenog značaja.

Manuela Carmena bivša je članica Komunističke stranke Španjolske (PCE) zabranjene tijekom 36-godišnje konzervativne diktature generala Francisca Franca i legalizirane 1977. godine. Od 1986. PCE je dio je stranke Ujedinjena ljevica čija je popularnost osjetno pala osnutkom Podemosa, stranke koja zahvaća znatno veći spektar građana pogođenih aktualnom krizom.