UDAR NA BONITETNE AGENCIJE

Mađarski guverner traži ostavku Ollija Rehna

29.11.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Guverner mađarske središnje banke (MNB) Gyoergy Matolcsy zatražio je u četvrtak ostavku europskog povjerenika za gospodarske i za monetarne poslove, Finca Ollija Rehna i ponovo napao bonitetne agencije

'Neka Olli Rehn dade ostavku!', uzviknuo je guverner MNB-a i čovjek od povjerenja mađarskog konzervativnog premijera Viktora Orbana u prigodi konferencije u Budimpešti.

Bivši mađarski ministar gospodarstva kritizirao je pogrešnu gospodarsku politiku Europske komisije koju zastupa Olli Rehn.

Tako je zatražio promjenu europske politike koja dopušta inflaciju između 2 i 4 posto, u protivnom će EU upasti u stupicu dezinflacije na japanski način.

Zatražio je od Europske središnje banke (ESB) da kupi obveznice zemalja članica, nazivajući ih 'obveznicama budućnosti'. One bi se trebale iskoristiti za financiranje ulaganja za koja Matolcsy upozorava da u EU-u moraju biti veća.

Usto je oštro napao ulogu velikih bonitetnih agencija, zatraživši da 'počnu pregovore s Mađarskom kako bi povisile njezinu ocjenu kreditne sposobnosti'.

Izjave guvernera mađarske središnje banke dolazi u vrijeme povoljnih gospodarskih prilika u Mađarskoj koja je u prvom tromjesečju 2013. izašla iz recesije.

Zabilježila je rast od 0,8 posto BDP-a u trećem tromjesečju a u svibnju je izašla iz procedure prekomjernog deficita EU-a u kojemu je bila od 2004.