svečanost u budimpešti

Mađarska otkrila još jedan sporni spomenik. Grlić Radman: Tamo smo poslali otpravnika poslova

20.08.2020 u 13:03

Bionic
Reading

U Budimpešti je otkriven spomenik u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija. Među njima se nalazi i hrvatski teritorij, a o svemu se oglasio i šef diplomacije Gordan Grlić Radman

Naime, upitan hoće li hrvatska diplomacija reagirati na otkrivanje tog spomenika kojim se na neki način svojata i hrvatski teritorij, Grlić Radman je uoči sjednice Vlade i samog otkrivanja spomenika odgovorio: 'Mi ćemo reagirati sukladno kakav je običaj. to je svečanost koja će biti popraćena otpravnicima poslova.'

Mađarski premijer Viktor Orban je prilikom otkrivanja spomenika kazao da je on 'poziv srednjoj Europi da ojača svoje savezništvo'.

'Zapadna Europa je digla ruke od kršćanske Europe i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svijetom, duginim obiteljima, migracijama i otvorenim društvom', poručio je Orban.

Sam spomenik urezan je u jednu ulicu u blizini mađarskog parlamenta. Na zidu spomenika mogu se pročitati imena 12 Mađarske prije potpisivanja sporazuma, a među njima i oni koji su danas dio Hrvatske.