BEZ PRAVA GLASA

Mađari izvan Mađarske dobijaju državljanstvo

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2010 16:12
  • Objavljeno 26.05.2010 u 11:57
mađarski parlament

mađarski parlament

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarski je parlament u srijedu usvojio zakon o lakšem stjecanju državljanstva za više od dva milijuna etničkih Mađara koji žive u srednjoj i istočnoj Europi, izvan granica matične države.

Za novi zakon je glasovalo 344 zastupnika, uz tri glasa protiv i pet suzdržanih Po novom zakonu, etnički Mađari će moći podnijeti molbu za državljanstvo iako nemaju prebivalište u Mađarskoj. Dovoljno je da su mađarskog podrijetla i da govore mađarski jezik. Zakon im ne daje automatski i pravo glasovanja.

U Slovačkoj, čijih 10 posto stanovnika čine Mađari, ovaj se zakon doživljava kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Danas će u Bratislavi biti održana izvanredna sjednica na kojoj će se razmatrati i moguće protumjere, uključujući i oduzimanje slovačkog državljanstva slovačkim Mađarima, ukoliko prihvate mađarsko.

Dvije zemlje već su dugo u prijeporima oko statusa pola milijuna Mađara u Slovačkoj. Posljednji u nizu bio je usvajanje zakona o slovačkom jeziku, za koji je Budimpešta tvrdila da krši manjinska prava.

Oko dva milijuna Mađara živi u Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini i Rumunjskoj. Njihovi su preci izgubili mađarsko državljanstvo sklapanjem Trianonskog sporazuma 1920. godine, između pobjedničkih savezničkih zemalja u Prvom svjetskom ratu s jedne, i Mađarske kao sljednice Austrougarske s druge strane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi