veliki prijatelji

Macron i Kamala Harris francusko-američku suradnju nazvali 'ključnom' nakon skandala s nuklearnim podmornicama

10.11.2021 u 22:42

Bionic
Reading

Emmanuel Macron i američka potpredsjednica Kamala Harris složili su se u srijedu da je suradnja između Francuske i Sjedinjenih Država "ključna" te da su na početku novog razdoblja u odnosima, dva mjeseca nakon krize izazvane australskim otkazivanjem ugovora o gradnji podmornica.

"Slažemo se da smo na početku nove ere i da je naša suradnja apsolutno 'ključna'", izjavio je francuski predsjednik na sastanku s Kamalom Harris koja je u utorak doputovala u petodnevni posjet Parizu.

Njezin posjet trebao bi omogućiti dovršenje pomirenja između dviju zemalja najavljeno susretom Emmanuela Macrona i Joea Bidena na marginama G20 u Rimu 29. listopada.

"Neki dan smo imali plodan susret u Rimu s predsjednikom Bidenom koji je pokazao put za sljedeće tjedne, mjesece i godine", dodao je Emmanuel Macron na početku razgovora s Harris. "Francuzi su jako ponosni što ste došli", rekao je.

"Mislim, kao i vi, da smo na početku nove ere pune izazova, ali i prilika", odgovorila mu je američka potpredsjednica.

"Kada su Francuska i Sjedinjene Države zajedno radili u prošlosti, to je uvijek bilo okrunjeno uspjehom, zahvaljujući našim zajedničkim vrijednostima i prioritetima", rekla je i dodala da dvije zemlje imaju zajedničku želju da budu lideri u svijetu i pomognu drugim narodima u ovim tragičnim vremenima" pandemije.

Harris i Macron trebali bi razgovarati o sigurnosti, pandemiji, klimi i svemiru. Sredinom rujna, Sjedinjene Države i Australija zadali su težak udarac Parizu sklapanjem obrambenog saveza na Pacifiku.

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je zbog njega propao nekoliko milijardi vrijedan ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica. Francuska je to shvatila kao izdaju.

To je bila najozbiljnija diplomatska kriza između povijesnih saveznika nakon francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine.

Prije Kamale Harris, državni tajnik Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće na nacionalnu sigurnost Jake Sullivan posjetili su Pariz kako bi smirili bijes Francuske prije susreta Biden-Macron u Rimu prije deset dana.