ŠUPRAHA OPET IZBJEGAO SUD

'Lupao je šakama po haubi i zvao Brbića na obračun'

09.09.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Savjetnik za sport splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje, Alojzije Šupraha, ponovno se nije pojavio na suđenju u prekršajnom postupku koji se vodi protiv njega zbog fizičkog napada na predsjednika Hajduka Marina Brbića. Nije došao ni Tomislav Opačak, također zaposlenik u Ževrnjinoj administraciji, koji je bio jedan od svjedoka incidenta početkom lipnja ove godine. Pojavio se tek drugi svjedok Filip Naranča, koji je detaljno opisao što se događalo neposredno nakon nogometne utakmice u Dugopolju početkom lipnja ove godine

'Čuo sam komešanje, približio se i vidio Šupahu kako je prepriječio put Brbićevu automobilu. Lupao je šakama po haubi i psovao, pozivao ga na obračun 'ako ima muda'. S njime je bio jedan gospodin koji ga je pokušavao zaustaviti i odmaknuti od automobila, no Šupraha se uspio približiti vratima i zamahivao kroz prozor. Kad sam se približio, vidio sam Brbića oblivenog krvlju i pokušao mu pomoći', kazao je Naranča i potvrdio da je Ževrnjin savjetnik apsolutno pokušavao ozlijediti predsjednika Hajduka.

'Upozorio sam policiju da se nešto događa i dva policajca odmah su se približila, a uskoro i treći. Šupraha je pokušao pobjeći prema restoranu pa su policajci krenuli za njim', kazao je svjedok na Prekršajnom sudu u Solinu, gdje se sudi trenutačnom predsjedniku Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Radi se, inače, o formalno hitnom postupku, no zbog odugovlačenja Šuprahine strane i neodazivanja svjedoka, rastegao se tijekom cijelog ljeta. Novo ročište zakazano je za 23. rujna i može se očekivati da rasprava konačno bude završena čak i ako savjetnik i službenik splitskog župana nastave ignorirati sud.


No Alojzija Šuprahu ne očekuje velika kazna: splitska policija na koncu ga je prijavila tek za narušavanje javnog reda i mira. Potvrđeno je da je za vrijeme incidenta bio i pod utjecajem alkohola, zbog čega je proveo noć u pritvoru, no tučnjavu u pijanom stanju na parkiralištu nogometnog stadiona policija nekim čudom nije uspjela povezati sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima.

Predsjednika lokalnog nogometnog saveza matični HNS je zbog incidenta globio novčanom kaznom od 13 tisuća kuna, što je njegov odvjetnik pismeno pokušao predstaviti kao kaznu zbog koje bi trebalo biti obustavljeno suđenje, no zahtjev je odbijen. Alojziju Šuprahi službeno je zabranjen pristup Poljudu, a njegov šef Zlatko Ževrnja još uvijek 'čeka ishod suđenja' kako bi odlučio hoće li protiv njega pokrenuti kakav disciplinski postupak.

Sud zabranio snimanje!

Suđenje Šuprahi odvija se solinskoj ispostavi Prekršajnog suda u Splitu, a tportal.hr je - očekujući da će se županov savjetnik i pozvani svjedoci konačno odazvati pozivima - od Visokog prekršajnog suda zatražio dozvolu za snimanje ročišta pozvavši se na odgovarajuće stavke zakona. Odgovor je negativan: vršitelj dužnosti predsjednika Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Dane Herceg procijenio je da se 'ne radi o predmetu takvog značaja' da bi javnost mogla vidjeti kako suđenje izgleda. Obrazloženje suca Hercega pročitajte ovdje.