NOVA OPCIJA

Lukašenko želi Wagner u svojoj vojsci; američki dužnosnik: Prigožin je u hotelu bez prozora

27.06.2023 u 16:06

Bionic
Reading

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin trenutno je u Bjelorusiji, potvrdio je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko državnoj novinskoj agenciji BELTA. Prema dogovoru kojem je u subotu posredovao i kojim je okončana pobuna Wagnerovih boraca u Rusiji, Prigožin se trebao preseliti u Bjelorusiju

Prigožinovi ljudi imali su izbor hoće li mu se pridružiti ili biti integrirani u regularne ruske oružane snage. Treća opcija bila je povratak obiteljima,

Lukašenko je također rekao da mu je njegov ministar obrane, Viktor Krenikov, rekao da mu ne bi smetalo imati jedinicu poput Wagnera u bjeloruskoj vojsci. Naložio je Krenikovu da o tome pregovara s Prigožinom, izvijestila je BELTA.

Ranije danas, avion povezan s Prigožinom napustio je Moskvu i sletio u Bjelorusiju, a predsjednik obavještajnog odbora američkog Senata Mark Warner rekao je za NBC News da je u Minsku i da vjeruje da je u hotelu bez prozora.

'Doslovno dok sam dolazio ovdje, čuo sam da je u Minsku', rekao je. "A pazite ovo - to su samo izvještaji - on je u jednom od rijetkih hotela u Minsku koji nema prozore'. Warner je sugerirao da bi ga to moglo zaštititi od pokušaja atentata, piše Sky News.

Iako su neki mediji jučer pisali da je Prigožin viđen u hotelu Green City Hotel na zapadu bjeloruske prijestolnice, to nisu bile potvrđene informacije.

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je u subotu napustio južni ruski grad Rostov na Donu nakon što je naredio svojim plaćenicima da se povuku.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY