provod u sočiju

Lukašenko i Putin: Nakon napetih razgovora, porcija ljubavi na hokejaškom terenu

15.02.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko inzistirao je u petak na 'suverenitetu' svoje zemlje u razgovoru s ruskim kolegom po dužnosti Vladimirom Putinom i istodobno zagovarao poboljšanje odnosa između tih dviju zemalja nakon napetog razdoblja

'Čemu postavljati pitanje suvereniteta Rusije i Bjelorusije? To je poput ikone, to je sveto', izjavio je novinarima Lukašenko nakon razgovora s ruskim predsjednikom u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

'Nismo ni spomenuli to pitanje' u razgovorima u Sočiju, ustvrdio je. Putin je ocijenio da 'potpuno neovisne države ne postoje, bilo da je riječ o velikima ili malima'.

'Moderni svijet je međuovisan', rekao je ruski predsjednik.

Te su izjave izrečene nakon višetjednih napetosti između Minska i Moskve kao i oštrih Lukašenkovih riječi na račun ruskog susjeda.

Rusija je izmijenila svoj fiskalni sustav na način koji ne ide na ruku Bjelorusiji. Stoga Bjelorusija zamjera Rusiji da je financijskim pritiscima želi držati u politički podređenom položaju.

Moskva pak ocjenjuje da ne treba subvencionirati Bjelorusiju bez naknade i smatra da je to normalno u partnerskom odnosu.

  • +5
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Promjena carinskih pristojbi povećala je cijenu nafte koju Rusija izvozi u Bjelorusiju gdje se taj energent rafinira i u velikom dijelu tako poboljšane vrijednosti vraća u Rusiju ili Europu.

U Sočiju su dvojica predsjednika, međutim, pokazala javnosti opuštenu sliku skijajući zajedno u srijedu.

Putin i Lukašenko trebaju zajedno igrati hokej na stadionu u Sočiju i to u istoj momčadi, u petak.