HČSP-OV VANDALIZAM

Luka Podrug 'usavršio' splitski spomenik ustaškim pozdravom

27.01.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik Hrvatske čiste stranke prava Luka Podrug u pismu javnosti priznao je da je krivac za natpis 'Za dom spremni', koji je tijekom vikenda uklesan u kameni spomenik za 46 poginulih pripadnika Devete bojne HOS-a. Podrug tvrdi da su 'Za dom branitelji' stvorili nezavisnu Hrvatsku i da je spomenik - postavljen prošle godine u četvrti Split 3 - tek sada 'potpun i savršen'

Kontroverze oko obilježja za poginule branitelje HOS-a vuku se u javnosti još od njegova otvaranja, prije svega zbog imena ustaškog časnika Rafaela Viteza Bobana, po kojemu je postrojba nazvana. Bio je to gotovo revolucionaran pokušaj pomirbe ustaša i partizana u režiji Ive Baldasara: na spomeniku je izostavljen ustaški poklič koji se nalazi na službenom grbu bojne, a zauzvrat ga je svečano otvorio sam splitski gradonačelnik.

Potom je uslijedila prava serija obilazaka groblja: braniteljske udruge odale su počast partizanima poginulim u Drugom svjetskom ratu, a organizacije antifašista isto su učinile za branitelje iz Domovinskog rata.

Podrugova intervencija u spomenik već je druga u posljednje vrijeme: prije nekoliko mjeseci spomenik je tijekom noći zaliven crvenom bojom, zbog čega su se branitelji podigli na noge i čak najavili da će 'sami pronaći i kazniti vandale'. Ništa se nije dogodilo.


Kamenoklesarska avantura gradskog vijećnika HČSP-a, vjerojatno kao priprema za predizbornu kampanju, silno je rastužila samog gradonačelnika Baldasara, koji je pozvao da se njome pozabavi Državno odvjetništvo.

'Ne želim da se radi cirkus niti mi pada na pamet sada ići s čekićem i dlijetom i uklanjati natpis. Sve dosad smo radili u dogovoru s braniteljima i upravo ovo je situacija koju smo željeli izbjeći. Radi se o provociranju suprotne strane i ponovno se od Splita radi grad-slučaj, mjesto u kojemu se slavi fašistički pozdrav', rezigniran je Baldasar.