skica za portret

Od blistave znanstvene karijere do afere s maloljetnicom: Kako je poliglot i organizator 'kave s nevjernicima' upao u splitski politički mulj?

13.06.2022 u 14:50

Bionic
Reading

Donedavni gradski vijećnik stranke Centar i njen kandidat na predstojećim izvanrednim izborima Luka Baričić objavio je da se, nakon izbijanja navodne seks-afere, povlači iz politike i da ne namjerava konzumirati novi mandat ako ga osvoji

Baričić je, kako proizlazi iz zasad dostupnih informacija, na servisima za upoznavanje i društvenim mrežama prošlog mjeseca ušao u komunikaciju sa stanovitom 'Aleksandrom iz Srbije' s kojom je zaključio da 'postoji osjećaj uzajamne napetosti', kako je naveo na konferenciji za novinare. Ona je potom u priču uvukla svoju sestru za koju se kasnije ispostavilo da još nije napunila 18 godina, a koja je željela upoznati donedavnog dogradonačelnika Bojana Ivoševića.

U komunikaciji s po svemu sudeći izmišljenim profilima Baričić je slao poruke i videozapise eksplicitnog sadržaja, čak dogovarao susret maloljetnice s Ivoševićem, a Puljak i suradnici objašnjavaju da je bio 'emocionalno ucijenjen' i da je 'mafija iskoristila najranjiviju skupinu, osobe s invaliditetom' kako bi srušila njihovu političku opciju.

Detalji afere nesumnjivo će se razjašnjavati u idućim danima, i to bez Baričića - koji je zbog cijelog slučaja podnio kaznenu prijavu.

Veliki fan serijala 'Zvjezdane staze'

Ovom bivšem splitskom vijećniku u ranom djetinjstvu dijagnosticirana je rijetka bolest motoričkog i senzornog sustava, pa je time stekao status osobe s invaliditetom. No, unatoč tome, ostvario je zavidnu znanstvenu karijeru.

Diplomirao je povijest u talijanskoj Pisi i magistrirao znanosti arheologije Bliskog istoka, a specijaliziran za filologiju Bliskog istoka, paleopatologiju i povijest religija. Dvije godine radio je na Sveučilištu 'Ludvig Maksimilijan' u Münchenu.

Govori pet svjetskih jezika (talijanski, njemački, engleski, arapski i slovenski), te sedam ‘mrtvih’ jezika (sumerski, akadski, asirski, babilonski, hetitski, luvijski i staroegipatski).

Usprkos tomu, dugo vremena bio je nezaposlen. U splitskom javnom životu poznat je kao član Upravnog odbora Zaklade za sekularizam, a redovito je organizirao događaje pod nazivom 'Kava s nevjernicima'.

'Neki moji kolege tvrde kako je Hrvatska ustavom sekularna zemlja, no ja sam pobornik ideje da to nije istina. Sekularizam nije definiran ni u jednom zakonu, pa ni u Ustavu. Postoji famozni članak 41. Ustava, ali nije spomenut sekularizam već samo kako su religija i država odvojene', kazao je Baričić prije nekoliko godina u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Organizirao je i 'Marš za znanost' u Splitu, doduše s mizernim odazivom.

Za sebe tvrdi da je veliki fan serijala 'Zvjezdane staze' i da prihvaća njen filozofsko-humanistički pogled na čovječanstvo, odnosno pokušava živjeti te postulate. Na sjednice Gradskog vijeća dolazio je s maskom koja je na sebi imala logotipe iz ove serije.

Tadašnja djevojka branila ga 'triskom'

Uz Baričićevo ime veže se jedan incident iz 2018. godine: tadašnji ultradesni gradski vijećnik Martin Pauk objavio je da ga je u jednom kafiću nešto nakon ponoći šakom u glavu udarila Mirna Zlatić, tadašnja Baričićeva djevojka s kojim se Pauk već sukobljavao preko interneta.

'S tri prijatelja ulazim u kafić u prizemlju zgrade u kojoj živim i u kojem cijeli život pijem kavu. Nas četvorica tu smo se susreli s još dvojicom prijatelja, taman smo se rukovali i pozdravili. U tom trenutku, iz vedra neba, netko me udari šakom u glavu s leđa. Okrenem se - kad ono žena. Djevojka u kasnim dvadesetim godinama. Udarila me šakom u glavu i govori: 'Ovo ti je zato što si mom momku rekao da je konobar.' Inače, ta 'dama' je Mirna Zlatić, djevojka Luke Baričića, istaknutog člana stranke Pametno i kandidata na predstojećim splitskim kotarskim izborima koji će se održati za dva tjedna', napisao je tada Pauk.

'Bila je to impulzivna reakcija, ali nije ga udarila šakom u glavu nego mu je dala trisku. Bili smo na privatnom partyju kojeg su organizirale njezine kolege s faksa jer su položili jedan od težih ispita. Oko ponoći je došao Pauk s prijateljima i ja sam odlučio izaći vani iz kafića dok ne odu. Ona je shvatila o kome se radi i prisjetila se kako me vrijeđao preko interneta kada je govorio da sa svojim diplomama mogu jedino biti konobar. Prišla mu je i rekla neka izađe vani i neka mi u lice kaže da sam konobar, a ne preko tipkovnice. On se na to nagnuo i rekao: 'Pa je, konobar je' na što mu je ona opalila plesku. Nakon toga je on otišao. Istina, nije trebala to učiniti, ali bila je to impulzivna reakcija. On će to sada pokušati iskoristiti jer je u situaciji da sve mora preuveličati jer ga nakon ovog mandata više neće biti - rekao je Baričić i naglasio da njegova djevojka nije član stranke Pametno i da to po svojim stavovima nikada ne bi ni mogla biti.

Pauk se u međuvremenu zaposlio u Hrvatskom hidrografskom zavodu, potom povukao iz politike, a upravo ovih dana objavljeno je da je pronašao novo radno mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kojom upravljaju HDZ i Kerumov HGS.

  • +12
Puljak, Ivošević i Baričić o seksualnoj aferi Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas