pacijenti u šatorima

Luetić: Varaždinska bolnica u teškoj je situaciji

25.11.2020 u 09:43

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić u emisiji "Studio 4" rekao je da je varaždinska bolnica u teškoj situaciji te je u njoj hospitalizirano oko 200 oboljelih od COVID-a. Naglasio je da se pacijenti počinju hospitalizirati u priručne objekte, odnosno šatore.

Luetić je dodao da sama ta situacija govori o problemu s epidemijom COVID-a u hrvatskim bolnicama.

Doktor Željko Blažinkov iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika u emisiji "Studio 4" HTV-a kazao je da je stanje u bolnicama alarmantno te da su intenzivistički odjeli popunjeni, a broj respiratora limitiran. Dodao je da je većina bolnica reorganizirala posao tako da su redoviti smještajni kapaciteti prenamijenjeni za oboljele od COVID-a.

Ako se ne smanji priljev pacijenata, nastat će, kaže, veliki problem sa smještajem i liječenjem bolesnika. Istaknuo je da su šatori posljednje rješenje, a smatra da će posebni problem stvarati liječenje teže oboljelih.

Blažinkov je poručio da treba promijeniti sadašnju politiku prema COVID-u te uvesti određene mjere da ne dođe do najgoreg scenarija. Dodao je da je Hrvatska udruga bolničkih liječnika otvorenim pismom upozorila da je stanje u bolnicama puno lošije nego što se prezentira javnosti te da je priljev pacijenata golem.

  • +3
Varaždin: Krešimir Luetić posjetio bolnicu u Varaždinu gdje se oboljeli smještaju u šatore Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ako se mjere uvedu ovog trenutka, one će se, ističe, vidjeti tek za dva do tri tjedna, a brojevi oboljelih svakodnevno su veliki te će Vlada i nacionalni stožer civilne zaštite u jednom trenutku trebati reći gdje će se i kako oboljeli liječiti.

Kazao je da će u jednom trenutku trebati odlučivati tko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre. Poručio je kako se to još ne događa, ali u sljedeća dva tjedna moglo bi doći do takvih problema jer je sustav prenategnut.