božo ljubić

'Ludilo je Hrvate u BiH poistovjećivati s ustašama'

13.02.2017 u 21:09

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić nazvao je u ponedjeljak 'totalnim ludilom i fašizmom' ocjene dijela bošnjačkih političkih stranaka i medija iz Sarajeva koji su nakon skrnavljenja spomen obilježja Partizanog groblja u Mostaru bosanskohercegovačke Hrvate i njihove vlasti nazvali nasljednicima ustaške ideologije i Nezavisne Države Hrvatske

'Suočeni smo s djelovanjem određenih političkih i medijskih krugova iz Sarajeva koje mogu nazvati samo kao totalno ludilo. Imenovati ili poistovjetiti sve građane i stanovnike dijelova BiH gdje je HDZ na vlasti, a to je u suštini prostor na kojem živi 95 posto bosanskohercegovačkih Hrvata, kao nositelje ustaške ideologije i vrijednosti NDH, za mene je nacionalistički i fašistički pristup', rekao je Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Ovakva izjava je uslijedila nakon više priopćenja stranaka sa sjedištem u Sarajevu i medija nakon incidenta na Partizanskom groblju u Mostaru prilikom obilježavanja Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu. Oštra reagiranja uputili su iz SDP-a BiH i raskolom nastale Građanske stranke. SDP je priopćio kako je skrnavljenje Partizanskog groblja u Mostaru djelo fašista te da se to događa posljednjih 25 godina vlasti u ovome gradu, dok je Građanski savez ocijenio da 'vrijednosti zločinačke Nezavisne Države Hrvatske danas žive u dijelovima Bosne i Hercegovine gdje vlast ima Hrvatska demokratska zajednica' dodajući kako tamo provode aparthejd prema drugim narodima.

Ljubić je ocijenio grubom manipulacijom povezivanje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH te njegova odjela za istraživanje Drugog svjetskog rata s izgredima na Partizanom groblju na kojemu su posljednjih dana uništavana spomen obilježja te ispisivani fašistički i nacistički simboli. Čelnik Glavnog vijeća HNS-a dodao je kako zabrinjava to što žešće objede protiv vlasti Hrvata u BiH iznosi 'nacionalsocijalistička ljevica nego ekstremna desnica' što je ocijenio iznimno opasnim za zemlju.

'Optuživati čitav jedan narod preko stranke koja ga u ovom trenutku većinski zastupa na ovakav način zapravo BiH dovodi u vrlo nezgodnu situaciju. Govor mržnje ljudi koji se predstavljaju kao antifašisti duboko je opasan za BiH', pojasnio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Upitan oko federalizacije BiH koju podupire Europski parlamernt, Ljubić je rekao kako to podrazumijeva preustroj zemlje koji bi osigurao uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice jer 'već postoje jedinice sa srpskom i bošnjačkom većinom' u kojima su Hrvati manjina.

Zamjenik predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice kako je u razgovorima bošnjačka Stranka demokratska akcije odbacila hrvatske prijedloge za izmjenu Izbornog zakona kojim bi se onemogućilo brojnije nariode da biraju hrvatskog člana BiH Predsjedništva i izaslanike za Dom naroda.

'Naši prijedlozi podrazumijevaju da i Hrvati mogu izabrati svoga člana Predsjedništva ili da mogu izabrati svoje izaslanike u Domove naroda. Takve stavove pravdati da se time ne provodi presuda Sejdić-Finci je nemoguće jer za tu presudu treba mijenjati Ustav BiH', rekao je Čolak.