OBJAŠNJAVA POZADINU

Ljubić: Milanovićeva vlada dopustila je vlasti BiH vršljanje po arhivima

03.11.2016 u 12:51

Bionic
Reading

O uhićenjima u BiH oglasio se danas i predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, inače HDZ-ov zastupnik iz 11. izborne jedinice Božo Ljubić, koji je Vladu na čelu sa Zoranom Milanovićem optužio da je dozvolila tužiteljstvu BiH da 2013. vršlja po hrvatskim arhivima i selektivno izuzima dokumente koji su im bili potrebni za podizanje optužnica protiv časnika HVO-a

Govoreći o najnovijim događajima u BiH i uhićenjima časnika HVO-a, Božo Ljubić je poručio da se i on kao bivši pripadnik HVO-a, ali i drugi nemaju čega plašiti istinske dokumentacije, no da zaziru od manipulacija i selektivne dokumentacije.

'Vlasti Republike Srpske 2011. poslale su zahtjev tužiteljstvu, no predmet za koji su danas podignute optužnice kompletiran je 2013. zahvaljujući dokumentaciji koju su vlasti BiH uzele vršljajući po arhivima RH i selektivno uzimajući dokumentaciju', kazao je Ljubić na press-konferenciji u Saboru. Za to selektivno izuzimanje dokumentacije, odnosno dozvolu da se takvo što uopće radi Ljubić krivi Vladu Zorana Milanovića

No sam slučaj podizanja optužnica, dodaje Ljubić, puno je dublji. 'Ovo je epilog kontinuiranog procesa obespravljenja Hrvata koji je započeo još 2001.', kazao je Ljubić dodavši da se i danas dešava proces preglasavanja hrvatskih predstavnika i donose protuustavni zakoni.

Poručio je Ljubić da su pravosuđe i policija u RS-u pod srpskom dominacijom, a u Federaciji pod bošnjačkom dominacijom. 'Hrvati su samo simbolično zastupljeni, i to su oni koji su lojalni bošnjačkoj vlasti', kazao je Ljubić.

Uvjeren je i da nisu svi u BiH za pristupanje Europskoj uniji. 'Kada god BiH dobije potporu na putu za EU, javljaju se incidenti koji su zapravo bacanje klipova na putu prema EU-u', poručuje Ljubić. Upozorava pritom i na obnovljeni utjecaj Rusije, ali i Turske te rastuću islamizaciju i arabizaciju koje, kaže, nisu kompatibilne s europskim integracijama.

Na uhićenja se osvrnuo i Željko Raguž. 'Ne dovodimo u pitanje procesuiranje svih ratnih zločina, ali zlouporaba institucija BiH generira nove mržnje i razvija nepovjerenje među narodima', kaže Raguž.