ekološka bomba

Lovrinović podržao Lomničane u zaustavljanju gradnje asfaltne baze

14.02.2018 u 13:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) u srijedu je s predstavnicima inicijative 'Stop asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici' u Saboru zatražio zaustavljanje gradnje i puštanja asfaltne baze zbog velikog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje i okoliš uslijed ogromne emisije štetnih tvari, poglavito kancerogenih

Na konferenciji za novinare zatražili su da se u što kraćem roku pronađe druga, adekvatna lokacija za asfaltnu bazu te kazali da je u tijeku dogovor s ministrom državne imovine Goranom Marićem oko zemljišta za izmještanje asfaltne baze.

Riječ je, kako su upozorili, o asfaltnoj bazi koju gradi tvrtka Strabag s kapacitetom pripreme i prerade asfaltne mase od 160 tona na sat, i to na 'deset metara od kuća'.

Vijećnik u Mjesnom odboru Mijo Jakunić izvijestio je da se polovica mještana peticijom izjasnila protiv izgradnje asfaltne baze, međutim studija utjecaja na okoliš je dovršena. Ustvrdio je i da se 'debelo pogodovalo jednoj stranoj kompaniji, a tajilo od mještana, od kojih 95 posto nije znalo za bazu', ocijenivši to 'suludim jer je riječ o ekološkoj bombi'.

  • +2
Lovrinović podržao Lomničane u zaustavljanju izgradnje asfaltne baze Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Uz ocjenu kako je riječ 'tragičnom, nedopustivom i skandaloznom projektu', ustvrdili su i da je riječ o flagrantnom kršenju Ustava, koji jamči pravo na zdravlje i pravo na čisti okoliš koji su jači od prava Strabaga na investiciju. Lomničani su kazali da su pred Gradskim vijećem Velike Gorice, koje je zaključilo da je riječ o neprihvatljivom mjestu za asfaltnu bazu, uspjeli izboriti Povjerenstvo za izmještanje asfaltne baze, ali i da su zatražili od inspekcije da izađe na teren i ispita slučaj.

Naglasili su i da Strabag tvrdi kako se asfaltna baza gradi po najvišim europskim standardima, no, da 's obzirom na to da je sve odrađeno u tišini, imaju pravo sumnjati u to'.

Jozo Ezgeta iz stranke Promijenimo Hrvatsku kazao je da je baza u Donjoj Lomnici u neposrednoj blizini kuća i vodoopskrbnog područja kojom se opskrbljuju Turopolje, Velika Gorica i dio Zagreba, te neshvatljivim drži da lokalna uprava nije razmišljala o tome i dovela u opasnost zdravlje ljudi.

Lovrinović je najavio da će pokrenuti pitanje odgovornosti svih onih koji su sudjelovali u donošenju odluke o izgradnji koja bi uništila zdravlje ljudi i okoliš, a kako se njome krši i Ustav RH i europski propisi, 'nema šanse da bi takva odluka prošla na Sudu u Strasbourgu'.