BOJKOTIRANJE BORBE PROTIV KORUPCIJE

Lovrin i Horvatović napali šefa antikorupcijskog vijeća

04.02.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Pet članova Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije danas je iskazalo nezadovoljstvo radom predsjednika Vijeća Željka Jovanovića zamjerajući mu da obmanjuje javnost vezano uz glasovanje i rad Vijeća i time zloupotrebljava svoj položaj prvog među jednakima

U Saboru je, naime, pet članova Vijeća održalo konferenciju za novinare u povodu jučerašnje sjednice Vijeća, odnosno Jovanovićeve izjave u pojedinim medijima koja ne odgovara zaključcima Vijeća prihvaćenim većinom glasova.

Konferenciji za novinare nazočili su Ana Lovrin (HDZ), Stanko Grčić (HSS) te vanjski članovi Željko Horvatić, Stjepan Turek i Smiljana Škugor Hrnčević, ravnateljica Hine.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće je nakon rasprave većinom glasova (devet za i jednim suzdržanim) odgodilo raspravu o predstavci bivšeg carinskog službenika Roberta Matijevića zaključivši da će se o toj temi raspravljati kada im se dostave izvješća svih institucija i pojedinaca koje Matijević u svojim predstavkama spominje.

Taj je zaključak Jovanović i pročitao novinarima na početku otvorenog dijela sjednice, no u tekstu i Jovanovićevoj izjavi koju su prenijeli pojedini mediji stoji da 'nitko nije zamjerio zbog nepripremljenosti sjednice, nego su Horvatić i Lovrin tražeći da se to skine s dnevnog reda otvorili pitanje ovlasti našega Vijeća'.

Osnovni razlog za odgodu upravo je, kako je Vijeće većinom glasova i zaključilo, bila nepripremljenost materijala, rekao je Horvatić pred novinarima, dodajući da nisu prikupljena i Vijeću dostavljena očitovanja onih koje Matijević proziva u svojoj predstavci od Državnog odvjetništva, USKOK-a, bivšeg predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markova (2003), kao i aktualnog Ranka Ostojića

Jučerašnja upozorenja o nepripremljenosti pojedinih točaka dnevnog reda nisu bila prvi takav slučaj, rekao je Horvatić naglasivši da su predsjednika Vijeća na propuste upozoravali gotovo na svakoj sjednici. Naglašava pritom da je jučer također većinom glasova Vijeće prihvatilo izvješće Ministarstva financija, ali s jasnom porukom da to izvješće mora biti dopunjeno. Iz toga se vidi da 'kritičan odnos članova Vijeća nije išao samo na točku dnevnog reda koja se ticala Matijevića', naglasio je Horvatić.

Govoreći o otvorenosti sjednice rekao je da se prema Poslovniku Vijeća o tome mora odlučiti prije njezinog početka, a na što je, kaže, svaki puta upozoravao.
Potpuno neprikladnom smatra Jovanovićevu izjavu objavljenu u tisku da je Hrvatski sabor Vijeće osnovao samo kako bi zavarao EU. 'Ako smatra da je tome tako, onda bi kao častan čovjek trebao odstupiti s mjesta predsjednika Vijeća', kaže Horvatić.

Jovanović ignorira Poslovnik rada Vijeća i zloupotrebljava položaj, kazala je Lovrin. 'Ako se želi ozbiljno boriti protiv korupcije, a ne osobno promovirati, onda se treba dobro pripremiti i voditi sjednice po Poslovniku', kaže.

Grčić smatra da se na jučerašnjoj sjednici htjelo 'izmanipulirati Vijeće' te naglašava da su materijali vezani uz Matijevićevu predstavku 'jednostrano pripremljeni, bez očitovanja prozvanih pojedinaca i institucija'. Ako se, kaže, nastavi s takvim radom, spreman je izaći iz Vijeća.

Vanjski član Vijeća Stjepan Turek ocijenio je da Jovanović sjednice vodi na senzacionalistički i populistički način, a također vanjska članica Vijeća Smiljana Škugor Hrnčević naglasila je da su svi članovi Vijeća bili za to da se o predstavci raspravlja 'i to vrlo brzo, ali sa svim relevantnim elementima i odgovorima svih institucija i pojedinaca na koje Matijević upozorava'.

Na jučerašnjoj sjednici raspravljalo se skoro dva sata, a za to vrijeme Robert Matijević je stajao uz zatvorena vrata, držeći stotinjak stranica izvještaja o ilegalnim transportima cigareta, kave i nafte preko hrvatske granice.

U međuvremenu se oglasio Ante Markov, predsjednik Uprave Jadranskog naftovoda (Janaf) i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prošlom sazivu Hrvatskoga sabora, koji je rekao da su Matijevićeve tvrdnje prema kojima je Markov odgovoran za nestanak dokumenata 'izmišljotine i podvale'.

Markov je na konferenciji za novinare, na kojoj je objavio poslovne rezultate i planove Janafa, podsjetio da je u sinoćnjem 'Dnevniku' HTV-a već demantirao Matijevića, koji tvrdi da je Markov otuđio dokumente iz saborskog arhiva dostavljene Odboru kojemu je bio na čelu i koji razotkrivaju šverc cigareta, nafte i sirove kave u kojemu su sudjelovali djelatnici MUP-a i Carinske uprave.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bio je jedini koji je 2003. primio Matijevića, a dokumente je dostavio ovlaštenim tijelima, rekao je Markov.

U prilog svojoj tvrdnji Markov je novinarima podijelio preslik dopisa Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Državnom odvjetništvu. U dopisu Markov obavještava glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića da mu dostavlja dokumente koje je nakon razgovora u Odboru tom tijelu predao na korištenje Robert Matijević.

Markov u dopisu piše da smatra da je nužno da se s cjelokupnom dokumentacijom upozna Državno odvjetništvo te da o svojem stajalištu izvijesti Odbor.