KRITIKA NEOFAŠIZMA

'Lovac na naciste' podijelio hrvatske političare

03.12.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Hrvatski političari podijeljeni su prema izjavama Efraima Zuroffa, direktora centra 'Simon Wiesenthal' i poznatog lovca na naciste koji je za beogradske medije izjavio da je u Hrvatskoj jaka struja neofašističke nostalgije

Uostalom, iz posljednjih događanja vidljivo je i da je cijelo hrvatsko društvo podijeljeno oko ustaškog nasljeđa, kao i ostavštine komunističke Jugoslavije, ali to je druga priča. Dakle, Zuroff se za beogradsku Politiku osvrnuo na učestalost skandiranja 'Za dom spremni' na nogometnim terenima, kao i na prijetnje zaposlenima u memorijalnom centru nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac koje nije ocijenio 'šokantnim i uznemirujućim vijestima'. Zuroff smatra da hrvatske vlasti i Bruxelles trebaju odmah oštro osuditi neofašističke pojave.

HDZ-ov bivši ministar vanjskih poslova i aktualni zastupnik u Saboru Gordan Jandroković samo nam je kratko kazao da se ne slaže sa Zuroffovom ocjenom o 'neofašističkoj nostalgiji' i smatra je pogrešnom.

S druge strane, njegovu kolegi iz saborskog Odbora za vanjsku politiku SDP-ovcu Igoru Dragovanu 'je žao što se pojavljuju stvari za koje smo mislili da su iza nas' i smatra ih povratkom u prošlost. 'Neodgovorni pojedinci na prošlosti i propalim ideologijama žele ostvariti političke poene', kazao je Dragovan i dodao da onaj tko se danas vodi totalitarističkim ideologijama ne misli na budućnost Hrvatske.

SDP-ovac kaže da se određene stranke, a pritom posebno misli na velike, ne ponašaju isto kada su na vlasti i kada su u oporbi. Za potpuno iskorjenjivanje neofašističkog sentimenta potrebno je izolirati takve pojedince. 'To je pitanje svijesti društva', objašnjava Dragovan i zaključuje da dok postoje ljudi koji to podupiru, bit će i takvih incidenata.