diskvalifikacija zastupnika

London zabrinut zbog Hong Konga: Ovi potezi ocrnjuju međunarodnu reputaciju Kine

12.11.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo je kineskog veleposlanika da mu izrazi duboku zabrinutost zbog uvođenja novih pravila o diskvalifikaciji izabranih zastupnika u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji.

"Kina je ponovno prekršila svoje obećanje narodu Hong Konga", rekao je britanskom parlamentu zamjenik britanskog ministra vanjskih poslova Nigel Adams.

"Njeni potezi ocrnjuju njezinu međunarodnu reputaciju i podrivaju dugoročni razvoj Hong Konga. Založit ćemo se za narod Hong Konga", dodao je Adams.

Britanija je u četvrtak upozorila da je Kina ponovno prekršila njihovu zajedničku deklaraciju nametanjem novih pravila o diskvalifikaciji izabranih zastupnika u Hong Kongu.

Kineski parlament ranije je usvojio rezoluciju kojom se dopušta gradskim izvršnim vlastima da bez provođenja sudskih postupaka izbace zastupnike za koje se smatra da zagovaraju neovisnost Hong Konga, u dosluhu su sa stranim silama ili ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

"Kina je još jednom prekršila svoja obećanja i potkopala visoku razinu autonomije Hong Konga", rekao je šef britanske diplomacije Dominic Raab.

Autonomija Hong Konga zajamčena je načelom "jedna zemlja, dva sustava" koji je ugrađen u kinesko-britansku zajedničku deklaraciju iz 1984. koju su potpisali tadašnji kineski premijer i britanska premijerka, Zhao Ziyang i Margaret Thatcher.

Britanija je upozorila da je Kina s novim zakonom već triput prekršila zajedničku deklaraciju. Prvi put je to učinila 2016., a drugi put ranije ove godine kada je Peking Hong Kongu nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Hongkonški prodemokratski oporbeni zastupnici izjavili su u srijedu da će podnijeti ostavke u znak prosvjeda protiv smjene četvero svojih kolega u gradskoj skupštini nakon što je Peking dao lokalnim vlastima nove ovlasti kako bi suzbili neslaganje i neposluh.