PROŠIRENJE SANKCIJA

London od EU traži izolaciju Teherana

01.12.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Šef britanske diplomacije William Hague rekao je u četvrtak da London želi financijski izolirati iranski režim putem proširenja sankcija europskih zemalja, što će i predložiti na sastanku s kolegama iz EU-a u Bruxellesu

'Siguran sam da ćemo u četvrtak usvojiti niz mjera i posebno sam usredotočen na iranski financijski sektor', kazao je on novinarima. Te će mjere predstavljati 'intenziviranje ekonomskog pritiska na Iran', dodao je on.

Zbog kontroverznog nuklearnog programa Irana, europski ministri vanjskih poslova moraju službeno uključiti još 143 iranske tvrtke i organizacije, kao i još 37 osoba na liste zamrzavanja sredstava i zabrane viza EU-a, prema diplomatskim izvorima. Načelni sporazum u tom smislu već je postignut.

No, ostaju podijeljeni oko širenja sankcija na druge sektore, posebice što se tiče eventualnog naftnog embarga ili zamrzavanja imovine Iranske centralne banke.

Velika Britanija je u srijedu zatvorila iransko veleposlanstvo u Londonu i protjerala svo osoblje ocijenivši da upad u britansko veleposlanstvo u Teheranu nije mogao proći bez odobrenja iranskih vlasti.

Nekoliko desetaka radikalnih islamskih prosvjednika napalo je, zauzelo i uništavalo u utorak veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu zatraživši njegovo zatvaranje. Prosvjednici su upali u veleposlanstvo prosvjedujući zbog britanskih sankcija Iranu uvedenih zbog spornog iranskog nuklearnog programa.