UVODE SE ZELENE REGIJE

Lokalno popuštanje mjera od kraja veljače? 'Prvo terase kafića, pa teretane, ali oprezno da ne ugrozimo sezonu'

06.02.2021 u 22:32

Bionic
Reading

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nagovijestio da Stožer razmišlja o lokaliziranom pristupu popuštanja mjera, Jutarnji list donosi ocjene još nekih sugovornika koji sugeriraju da se ozbiljno razmišlja u tom pravcu

'Mislim da ćemo ići u smjeru lokalnog pristupa prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru', rekao je Božinović u subotu gostujući u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Ovu ocjenu Jutarnji je provjerio kod neimenovanog izvora iz stožera, koji je donekle suzdržan, no naveo je primjer Istre. 'Ako epidemiološka situacija u Istri i dalje bude dobra ili još bolja, ako se iz narančaste zone spusti u zelenu, onda nema smisla da ne razmislimo o popuštanju mjera u toj regiji', kazao je sugovornik lista. Dodaje da prvo treba pripremiti pravni okvir za to da lokalni stožeri u budućnosti mogu donositi ne samo strože mjere nego i popuštati postojeće.

  • +6
Brojni Splićani prošetali su rivom Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Načelnik stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac kaže da je u intenzivnom kontaktu s Davorom Božinovićem, i da očekuje takvu odluku. 'Proces bi izgledao tako da ako mi procijenimo da neku mjeru treba popustiti, mi tu odluku pripremimo, s njom upoznamo Nacionalni stožer i koordiniramo njeno donošenje. Istarska županija blizu je ulaska u zelenu zonu (25 inficiranih na 100 tisuća stanovnika), stopa incidencije nam je početkom tjedna bila 47, a idući će biti još manja', rekao je Kozlevac, koji misli da će odluka o lokalnom popuštanju mjera biti donesena do kraja veljače.

Prve mjere koje će predložiti da se popuste bit će otvaranje teretana i sportskih centara, te ugostiteljstva, ali 'vrlo oprezno da ne upropaste turističku sezonu'. 'Prvo bi se mogle otvoriti terase, a potpuno otvaranje ugostiteljskih objekata tek u zadnjoj fazi'. kaže Kozlevac.

S njim se slaže i varaždinski župan Radimir Čačić, koji smatra kako nema objektivnih razloga da se teretane i terase ugostiteljskih ne otvore od 15. veljače. A za šire popuštanje mjera, kaže, preduvjet je puno veća stopa procijepljenosti populacije.