PRIPREMAJU FILM

Logoraši: Nemamo vjere u ministricu kulture

11.11.2016 u 18:39

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) pozvala je u petak Državno odvjetništvo da pokrene sve predmete koji stoje u ladicama i krene s postupcima protiv počinitelja ratnih zločina nad hrvatskim braniteljima i logorašima, pri čemu je izražena spremnost logoraša da pomognu dostavljanjem informacija koje imaju

'Pozivamo DORH da pokrene sve one predmete koji stoje u ladicama i da krene s procesuiranjem i traženjem ratnih zločinaca nad nama, a ako su mu potrebne informacije, logoraši se nude kao detektivi jer znamo gdje su oni koji su nas mlatili u logorima te njihovi zapovjednici i politički predstavnici', rekao je na svečanoj akademiji, održanoj u povodu Dana logoraša Splitsko-dalmatinske županije, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice HDLSKL-a Ivan Turudić.

Tom je akademijom obilježena 25. obljetnica oslobođenja 124 hrvatska logoraša početkom studenoga 1991. u Žitniću, između Drniša i Šibenika.

Turudić je istaknuo kako je mnogo optužnica za ratne zločine koje je počinila srpska strana protiv hrvatskih branitelja i logoraša, ali je, kako je rekao, s tim u vezi nedopustiva neaktivnost DORH-a.

'U više od 70 srpskih koncentracijskih logora na području bivše Jugoslavije bilo je više od 30.000 hrvatskih logoraša, od kojih 2500 žena i oko 500 malodobne djece', rekao je.

Predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice HDLSKL-a Ivan Turudić istaknuo je kako od ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek očekuju da udrugama logoraša i braniteljskim udrugama financijski pomogne u njihovim aktivnostima jer planiraju snimiti dokumentarni film o hrvatskim logorašima. Odmah nakon toga izrazio je sumnju u njezinu pomoć.

'Nažalost, nemamo vjere u novu ministricu kulture jer ona dolazi iz miljea koji nije sklon pomoći udrugama kao što je naša, za razliku od bivšega ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je svesrdno pomagao naše projekte', izjavio je Turudić.

U vezi s optužnicama iz BiH protiv hrvatskih branitelja Turudić je rekao da se Hrvatska mora postaviti odlučnije.

'Nesporna je činjenica da su se bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dogovorili o pomoći Hrvatske, a Hrvatska vojska je spriječila genocid koji se spremao u Bihaću. Ako BiH nema poštovanja za ono što smo im pomogli i spasili je o daljnjih žrtava, onda se Republika Hrvatska mora postaviti 'tvrdo' i odlučno i reći: 'Mi smo vam pomogli, a vi nas sada pokušavate vrijeđati i dizati optužnice protiv pobjedničke Hrvatske vojske, e sad je dosta', poručio je Turudić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je na svečanoj akademiji kako je apsurdno da hrvatske snage koje su vojni pobjednici sada dolaze u situaciju da se pravdaju pred sudovima.

'Mene zabrinjavaju nedavna uhićenja u Orašju i smatram kako institucije Republike Hrvatske trebaju imati odgovor na takve situacije. Mi trebamo ili proglasiti univerzalnu nadležnost (za suđenja u vezi s ratnim zločinima) i jednakom mjerom odgovoriti, ili se diplomatskim kanalima dogovoriti s pravosudnim tijelima BiH i Srbije', istaknuo je Baldasar te dodao kako se dobiva dojam da su hrvatski branitelji 'jedini odgovorni za loša djela', što nije točno.