REAKCIJE NA HAŠKU PRESUDU

Logoraši: dopustili smo da nas osude i pogaze

19.04.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Tomislav Hajduković na današnjoj je konferenciji za novinare u Osijeku ocijenio da je haaškom presudom osuđen i osramoćen svaki hrvatski građanin, a pogotovo ranjeni hrvatski branitelji i sve žrtve Domovinskog rata, među kojima su i logoraši srpskih koncentracijskih logora, a za sve su krivi oni koji su vodili Hrvatsku i dopustili da se svijet okrutno poigra sa svima nama

Optužio je bivšeg premijera Ivu Sanadera jer je predao Gotovinu, a Mesića jer je predao transkripte, prozvavši i sve one 'koji su stalno bili u vrhu i sve znali, a zbog osobnih su probitaka šutjeli'. To se, dodao je, odnosi i na ministre pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, Vesnu Škare-Ožbolt, Anu Lovrin i Ivana Šimonovića, bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka, pokojnog premijera Ivicu Račana, bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića i 'Vladimira Šeksa koji je uvijek svemu kumovao'.

Kako je rekao, sramotna je i 'uloga generala Jacquesa Kleina, za čijeg je mandata u okupiranu dijelu hrvatskog Podunavlja ubijeno 600 osoba, upitavši se tko je za njihovu smrt uopće odgovarao".

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko 30.000 ljudi, čak tri stotine je ubijeno, a svi ostali mučeni su i danas žive s teškim posljedicama iživljavanja.

'Uostalom kakva je to hrvatska politika koja je dopustila da se zgaze svete žrtve Vukovara, Dalja, Borova Sela, Aljmaša, Erduta, prvog do temelja spaljenog hrvatskog sela Ćelija i svih hrvatskih krajeva koje je agresor napao'.

Za odvjetnike osuđenih generala rekao je da 'moraju skriti glavu u pijesak' te kako bi i početnici bolje obavili posao, 'jer ovi nisu obranili ni jednu od točaka optužnice'.

Za susret hrvatskog i srbijanskog predsjednika Ive Josipovića Borisa Tadića ustvrdio je kako je 'bio koban za Hrvatsku, logoraše i branitelje jer smo osim Tadićevih laži dobili osudu i generala i Hrvatske'.

Predsjedniku Josipoviću je poručio da pronađe 'poštene i pametne suradnike', a ne da u 'njegovu kabinetu sjede Budimir Lončar, Siniša Tatalović', a uz njih da Hrvatsku vode Vojislav Stanimirović, te Milorad Pupovac i Slobodan Uzelac 'kao i glavni pokretač Savo Štrbac'. Zamjerio je premijerki Jadranki Kosor što na nedavnu sastanku s predstavnicima 42 udruga nije i njega pozvala jer, kako je rekao, 'on bi bez dlake na jeziku o svemu govorio'.

Hajduković
je istaknuo kako je nužno u Hrvatskoj što prije osnovati krovnu udrugu svih branitelja i stradalnika, koja će se baviti interesima svih sudionika Domovinskog rata .

Osijek: županijski vijećnici traže odlučnu borbu protiv haaških osuda

Vijećnici osječko-baranjske Županijske skupštine uputili su danas pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću sa zahtjevom da zaštite hrvatske nacionalne interese, hrvatske generale te istinu o Domovinskom ratu

Prijedlog je dao osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a zatim su sva nazočna 44 vijećnika uskladila tekst.

Skupština izražava ogorčenost i veliku zabrinutost haaškom političkom presudom hrvatskim generalima kojom se osloboditeljska, obrambena i pravedna vojno-redarstvena akcija Oluja 'djelomice kvalificira kao 'udruženi zločinački pothvat' koji je predvodio pokojni predsjednik Franjo Tuđman, a hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravedno proglašavaju krivima', stoji u otvorenom pismu.

Navodi se kako je 'stanovništvo u županiji svjedočilo brutalnu nasrtaju vojno višestruko nadmoćnije agresorske okupatorske srpske sile na civilno stanovništvo, svakodnevnim granatiranjima koja su odnijela tisuće nevinih ljudskih života i prouzročila golemu materijalnu štetu'. Budući da skandalozna haaška presuda 'ugrožava hrvatske nacionalne interese i obezvrjeđuje neupitne vrijednosti Domovinskog rata, u drugostupanjskom postupku od vlade, Hrvatskog sabora i predsjednika države, skupština zahtijeva da u skladu sa svojim ovlastima svim raspoloživim političkim, diplomatskim i pravnim mjerama spriječe pokušaj krivotvorenja povijesnih činjenica, zaštite čast i dostojanstvo svih hrvatskih branitelja te očuvaju i promiču istinu o Domovinskom ratu' .

Od najviših tijela državne vlasti skupština traži 'žurno, odlučno i jasno službeno stajalište o neprihvatljivosti haaške političke presude'.