kaos u susjedstvu

Ljutiti vozači blokirali ceste zbog skupog goriva, u Beogradu ih rastjerala policija, Vučić i Dodik poludjeli

11.06.2018 u 11:10

Bionic
Reading

U znak prosvjeda zbog poskupljenja goriva u ponedjeljak je nastavljeno blokiranje prometnica u Srbiji. Dan ranije zbog najavljenog poskupljenja prosvjedovalo se u susjednoj Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, a predstojeći petak zbog istog razloga vozači će prosvjedovati i u Hrvatskoj

Blokada prometnica u Srbiji, podsjetimo, počela je u petak u nekoliko gradova te je svaki put trajala oko sat vremena, a nastavljena je i u ponedjeljak nešto prije 8 sati, kada su vozači blokirali sve važnije beogradske, novosadske i niške prometnice.

Vozači su, primjerice, u ponedjeljak u Beogradu blokirali most Gazela te autocestu prema zračnoj luci kod Sava centra, zbog čega su se stvorile nepregledne kolone, dugačke i nekoliko kilometara.

<<< Pročitajte i ovo: Na Facebooku krenula organizacija prosvjeda protiv skupog goriva u Hrvatskoj >>>

Reagirala je i policija te je uklonila osam vozila koja su blokirala autocestu u pravcu beogradskog aerodroma, a nakon polusatne blokade prometnice su ponovno prohodne.

Prosvjedima su se u ponedjeljak priključili i poljoprivrednici te su traktorima u petnaestak vojvođanskih općina blokirali prometnice. Poljoprivrednici su se zasad priključili prosvjedima u znak upozorenja, a kako se doznaje, blokade traktorima će se nastaviti ukoliko problem ne bude riješen.

>>> Cijene goriva probile barijeru od 10 kuna za litru, čeka nas val poskupljenja

Zbog blokade prometnica u nedjelju je reagirao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavivši kako iza svega stoje oporba i tajkuni.

'Prosvjed je politički organiziran. Na prosvjede pozivaju Zoran Živković i Vuk Jeremić, a organizaciju plaćaju tajkuni i tajkunčići. Molim normalne ljude, većinu ljudi u Srbiji, da budu strpljivi. Nikakvog nasilja neće biti, nisam zabrinut, vlast neće osvojiti', kazao je Vučić.

Na riječi srbijanskog predsjednika reagirala je građanska inicijativa Protiv diktature te mu je poručila kako 'neće odustati u borbi protiv Vučića i njegove kriminalne organizacije'.

Zbog trećeg poskupljenja goriva unazad šest mjeseci dan ranije u BiH prometnice su blokirane na jedan sat. Prosvjednici su blokirali prometnice u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci te u drugim gradovima.

Reagirao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazavši kako će tražiti od policije uklanjanje automobila prosvjednika s prometnica.

'Ne možete zaustaviti automobil negdje na cesti i tako ugroziti druge ili blokirati prometnice, a nekome, recimo, treba hitna pomoć u tom trenutku', naglasio je Dodik i dodao da svaki prosvjed mora biti prijavljen.

U nedjelju se prosvjedovalo i u Crnoj Gori. Prosvjed je započeo u 17 sati, a građani su na 30 minuta zaustavili svoja vozila u Nikšiću, Budvi, Rožajama i Ribarevinama.

U Podgorici nije bilo prosvjeda, a u Baru, iako je najavljen, on nije održan. Građani su na prosvjede pozvani putem grupe 'Prosvjed protiv prevelike cijene goriva' na Facebooku.

Prosvjedi su za predstojeći petak najavljeni i za Hrvatsku. Grupa 'Stop rastu cijena goriva' na Facebooku pozvala je građane da u petak 15. lipnja zaustave vozila na cestama u znak prosvjeda.

'Podržimo akciju za smanjenje trošarina na gorivo i spuštanje cijena ispod devet kuna. #ugasimotor', stoji u pozivu koji se dijeli društvenim mrežama.

>>> Gorivo opet poskupjelo, litra benzina već debelo preko 10 kuna!

Podsjetimo, na globalnom tržištu sirova nafta plaća se oko 75 dolara po barelu. Prije nepuna tri mjeseca bio je jeftiniji čitavih 20 dolara, a posljedice poskupljenja osjećaju se i kod nas - gorivo na domaćim benzinskim crpkama otišlo je preko razine od deset kuna za litru.

  • +11
Vozači oko 17 sati zaustavili vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

U studiji koju je prije nekoliko godina proveo Ekonomski fakultet u Zagrebu jasno se ističe kako deset posto skuplje gorivo poduzetnicima znači oko milijardu kuna novog troška.