ESTETSKO TURISTIČKO OKO

Ljudi u Dalmaciji odlično izgledaju

11.07.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Jennifer i Caitlin doputovale su u Dalmaciju iz dalekog Colorada. Njih dvije su majka i kći, a zatekli smo ih u Trogiru te su nam otkrile zašto i kako su odlučile posjetiti Hrvatsku

Prije Splita i Trogira, Amerikanke su nekoliko dana boravile na Hvaru i u Dubrovniku. Nakon posjeta Mostaru putovanje će završiti u Sarajevu. 'Zatim će moja kći Caitlin ostati tri mjeseca u Sarajevu u sklopu programa razmjene studenata Bosne i Hercegovine sa SAD-om, a radit će svoj završni rad u okviru studija društvenih znanosti', rekla nam je Jennifer.

Majka i kći dolaze iz grada Colorado Springsa, a Caitlin je već nekoliko godina na studiju u Denveru. Jennifer je zaposlena u gradskoj vijećnici Colorado Springsa, zbog čega pokazuje veliko zanimanje za naš politički sustav i funkcioniranje lokalnih vlasti. Valja istaknuti da je u razgovoru pokazala da se dobro informirala o ovom dijelu Europe, a posebno su je zanimali politički odnosi između Hrvatske i ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

'Odlučile smo se na putovanje u Hrvatsku nakon što je moja kći dobila studijski program u Sarajevu. Čule smo lijepe stvari o vašoj zemlji, ali nas je Hrvatska iznad svakog očekivanja oduševila ovih desetak dana. Osim činjenice da se posvuda puši, i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, sve drugo bilo je fantastično', naglasila je Jennifer. Osim, naravno grafita koji veličaju mračne režime.

Majka i kći su oduševljene Splitom, posebno živošću u centru grada, a obilazile su trgovine, butike i suvenirnice. Prema njihovom mišljenju, naša gastronomija je izvanredna. 'Probala sam vaše povrće i voće i to je zaista nešto sasvim drugo od hrane kod nas. Svaki naš posjet restoranu ili običnoj zalogajnici oduševio nas je', rekla nam je Caitlin.


Bilo im lijepo u Dubrovniku i na Hvaru, a posebno su impresionirane krajolikom, morem i kupanjem na plažama. 'Ne pretjerujem, more je fantastično, bistro, čisto, i kupanje nam je bio najljepši dio odmora - kao terapija', naglašava mlada Amerikanka.

Uz ljepote prirode i ukusnu hranu, ove dvije Amerikanke jako drže do sigurnosti. 'Nas dvije smo se, nakon što su nam rekli da je vaša zemlja vrlo sigurna, same šetale usred noći Dubrovnikom i Splitom. I zaista, vrlo brzo smo se opustile i navikle', naglasila je Jennifer.

Ona se zanimala za političku korupciju i korupcijske procese, a saznala je i da imamo bivšeg premijera u zatvoru. Vrlo je zanimljivo njezino viđenje tih procesa i vidljiva je činjenica da dolazi iz zemlje visokih demokratskih standarda, posebno na lokalnoj razini. Naglasila je kako tamošnji lokalni političari itekako drže do komunikacije sa svojim biračima: ignoriranje njihovih upita i izbjegavanje odgovora na pitanja ravno je političkoj smrti.

Nakon politoloških tema vratili smo se ležernijem ljetnom điru: Jennifer je, naime, istaknula dobar fizički izgled žena i muškaraca u Dalmaciji. Za građane Splita smatra da imaju odličan styling i da nose elegantnu odjeću. 'Prepoznajem visoku kvalitetu života u vašem gradu', tvrdi Jennifer.

No prosječnom Splićaninu njihov putni proračun daleko je od dostižnog, jer osim boravka u luksuznom hotelu u centru grada, on pokriva troškove privatnog vodiča, vozilo i vozača do Trogira i Šibenika. S druge strane, sasvim im je bilo ugodno ručati u skromnom kvartovskom restoranu te su vrijeme provodile i na plaži, u najdemokratskijem okruženju.