povećavanje kapaciteta

Ljubljanski aerodrom gradi novi putnički terminal

18.07.2019 u 16:56

Bionic
Reading

Novim putničkim terminalom ljubljanski aerodrom povećat će kapacitet prometa sa sadašnjih 500 na 1250 putnika na sat, a njegovo otvaranje očekuje se kroz manje od dvije godine, rečeno je u četvrtak prilikom simboličnog postavljanja kamena temeljca za veliku investiciju koja čeka zračnu luku "Jože Pučnik" kojom vlasnički upravlja njemačka kompanija Fraport

Novi terminal bit će otvoren pred početak slovenskog rotacijskog predsjedavanja EU-om u drugoj poloovici 2021. godine, a zajedno s opremom ta će investicija stajati 21 milijun eura, rekao je na konferenciji za novinare voditelj inženjeringa u Fraportu Slovenija Andrej Tominec.

Prema riječima direktora aerodroma Zmage Skobira, Fraport je još prilikom ulaska u vlasničku strukturu ljubljanske zračne luke obećao da će djelovati kao strateški vlasnik, brineći se za poslovni razvoj, modernizaciju infrastrukture, te osiguranje novog tereta i putnika, što sada i čini.

Promet u najvećoj slovenskoj zračnoj luci zadnjih godina je u porastu, a u zadnjih je pet godina povećan za 7,5 posto. Ove godine očekujemo oko 1,9 milijuna putnika, kazao je Skobir.

S novim terminalom aerodrom će dobiti i oko 10.000 kvadratnih metara novih površina, 22 šaltera za prijave putnika, tri nova pojasa za prtljagu i drugu moderniju infrastrukturu, te će se izvesti prometni preustroj na prilazu aerodromu i na parkiralištima.